Следвайте ни

В Свежен пишат с перо и мастило като в Аджарска преписна школа

От 22 юли 2019 г. най-българския принос в европейската култура, кирилицата,се възражда в село Свежен

viber icon

Свежен става европейска столица на културата, средновековната перла на Средногорието поема щафетата от Пловдив, макар и за кратко.

В китното село с автентична атмосфера и над 100 къщи паметници на културата любители на кирилицата и краснописа  от понеделник  22-ри юли ще творят с местните художници, Яна от Ян махала и Атанас Велков. Това съобщи кметът на селото Христо Енков.  Всички заедно  ще пишат  с перо и мастило по традициите на старите преписвачи от Аджарската книжовна школа, действала в това село през 16-18 век. Седмицата - „Курс по калиграфия” ще завърши с изложба с  в петък, 26 юли 2019 г. в 16 часа.

 На 29 юли, понеделник, гл.ас. д-р Диляна Радославова, БАН,  ще открие  седмицата, посветена  на  ролята на Аджар (днес Свежен) в българския книжовен живот и историята на ръкописните книги, изписани в селото  през XVI – XVIII в., техните създатели и приносът им към старобългарската литература.  

На 30 юли ще бъде  открие известната изложба „Калиграфско-художествени школи и писарски средища” предоставена от  Народна библиотека  „Иван Вазов” в Пловдив и показана  в градове като Милано и Хелзинки.  

На 1 август „Дворът на Кирилицата”, благодарение на фондация  „Пловдив 2019”, ще бъде представен със снимки от невероятните букви намиращи се в музея в Плиска. Седмицата ще приключи както започна с лекция.  Гл.ас. д-р Кръстьо Йорданов от  БАН ще представи най-новото изследване за селото и Аджарската книжовна школа според  османски документи от XII век.

По този начин свеженци,  заедно с многобройните им гости ще се погрижат за запазване на най-скъпото на един народ – неговото културното му наследство, посочи кметът Христо Енков. Входът за събитията е  свободен и всички са добре дошли, обяви  той.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?