Следвайте ни

В Кръстевич се къпят по график

viber icon

Режим на водата промени ритъма на ежедневието в Кръстевич още преди петнадесетина дни. Половината жители на хисарското село се къпят и перат сутрин от 6 до 9 часа, другата половина следобед от 17 до 20 часа. През останалото време  водопреносната мрежа е суха, а по тръбата към водоема едва цъцърка вода от малката Канарска рекичка, която в жегите почти пресъхна. Цяла нощ и поне шест часа от деня цялото село чака да се събере малко вода за битови нужди.

Нямам време за разговори с репортери, отсече жител на Кръстевич. Наближава 5 следобед, ако не се прибера веднага, няма да мога да се изкъпя. Не съм сигурен дали утре вечер ще има вода, виж каква жега е. Реката пресъхва, всичко изгаря, така че край на разговора, отсича мъжът.

Засушаването започна още в първата половина на август. На 15-и, Голяма Богородица, отбелязахме празника освен с курбан, и с молитва за дъжд, споделя  кметът на Кръстевич Румен Айвазов.

Така е почти всяко лято, когато сушата и жегите са продължителни, обяснява  той. Проблемът с водата на Кръстевич е открай време. Селската рекичка, която е продължение на Вълкодавското дере от Средна гора, в някои години изчезва напълно. Миналата година се наложило две седмици хората да получават живителната течност от водоноски.

В близко бъдеще Кръстевич няма алтернатива във водоснабдяването. Канарската рекичка е единственият водоизточник. За да се добие повече вода, е необходимо да се разработи нов водоизточник край селото, обяснява Айвазов. Още през 1989 година, когато той бил млад кмет на селото, се обсъждал вариант за добиване на вода от сондажни кладенци. Пробите обаче показали, че водата има по-високо нитратно съдържание. Въпреки че оттогава са минали 30 години, показателите на водата са почти непроменени. Но има технология, по която тя може да се преработи и стане годна пиене. Необходимо е да се разработи проект за това. Нужно е и да се прекара водопровод от сондажа до селото. Преди време е коментирано, че ще струва около 400 хиляди лева. Но не знам дали изобщо ще се тръгне към реализирането на такъв проект, коментира Румен Айвазов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?