Следвайте ни

В Красново започнаха да избиват прасетата

viber icon

Започва избиването на заразените с Африканска чума прасета в с. Красново. Областна агенция по храните, съвместно с органите на реда и служители от Община Хисар започват обиколка и по къщите.

Откритите в дворовете прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин, заради откритото огнище на африканска чума. То беше установено в края на миналата седмица, което налага и предприемането на допълнителните мерки за ограничаване разпространението на заразата. Стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, ще бъдат компенсирани, ако обектите са регистрирани по 

В 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич в община Хисар, село Драгомир в Община Съединение, а също и Дюлево в Община Стелча, ще се взимат проби от отглежданите там прасета. Ще се правят и клинични прегледи.

Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера и със земеделския министър. Тежката икономическа ситуация в сектора, породена от Covid пандемията и от африканската чума по свинете, изисква задължителна намеса от държавата, в противен случай се очакват масови фалити, предупреждават от бранша.

През последните две години чумата по свинете нанесе тежък удар на производителите и доведе до избиването на стотици хиляди животни.

 „25% от българското свиневъдство беше заличено“, каза Димитър Михайлов от Асоциацията на свиневъдите в България. 

Притеснителното е, че след няколко месеца затишие през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в незаконно частно стопанство. Михайлов недоумява защо все още има такива.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?