2374
Следвайте ни

Улица в Златоград носи името на прадядото на шефа на парламента СНИМКИ

viber icon

Улица в Златоград носи името на прадядото на новия председател на Народното събрание, 34-годишния Никола Минчев. "Сирко Станчев“ е малка уличка в старата част на града, близо е до музея "Дельо хайдутин". Сирко Станчев е бил военен и търговец. Като приближен на Двореца е интерниран от правителството на Кимон Георгиев в Златоград. В най-южния ни град става голям приятел с много местни жители.

"Два пъти е бил депутат в 24-ото и 25-ото обикновено Народно събрание като представител от Златоград. През 1943 г. подписва обръщението на 43 народни представители против изселването на българските евреи, година по-късно е осъден от т. нар. Народен съд и на 1 февруари 1945 г. е разстрелян", каза Ефим Ушев, писател и автор на историята на Златоград в 4 тома - „Златоградски страници“.

С влиянието си в правителствените и дворцови кръгове Станчев е имал огромен принос за развитието и просперитета на града, казва Ушев. Той е съдействал за изграждането на тютюневата кооперация „Джебел басма”, на сградата на Българската земеделска и кооперативна банка, на градската баня, която е първата обществена баня в Родопите, както и на читалище, училище, Съдебна палата и др. Съдействал е и за отпускане на пенсия на изпадналата в немилост Василка Змейкович, съпруга на просветния деец на Яков Змейкович, който е бил дълго време учител в града.

"Наследниците на Сирко Станчев също са съпричастни с делото на Станчев към Златоград. Те също, включително и Никола Минчев, са се интересували от връзката му със Златоград", посочва Ушев.

ПРИЗНАНИЕ

Синът на Сирко Станчев - Никола, пише признателно писмо до кмета и Ушев за именуването на улицата. „С чувство на дълбоко вълнение прочетох решението на Общинския съвет една улица да бъде именувана на името на баща ми. Моля, приемете моите и на сестра ми сърдечни благодарности за вашето решение, което високо оценява моя покоен баща и дава реабилитация на неговата дейност в полза на вашия красив Родопски край. Бих желал да споделя с вас и моето удовлетворение и за признанието, което той получи на 6 ноември 1998 г. от българския парламент при честването на подпредседателя на 25 НС Димитър Пешев, който със своя протест, подписан на 17 март 1943 г. от общо 43 депутати от тогавашното мнозинство, между които и Сирко Станчев, спаси българските евреи от депортиране“, се казва в писмото.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?