Следвайте ни

Ужасът в Дряново: Скала едва не уби човек, безстрашни отказаха евакуация СНИМКИ

viber icon

Вече пети ден 50-тонна скална маса държи в напрежение собствениците на къща за гости и обитателите на две къщи в пловдивското село Дряново.

В резултат на валежите са изникнали пукнатини, а в понеделник едва не се е стигнало до трагедия в селото.

Потърпевши  са собствениците на къща за гости "Венци". Точно над нея в първия ден от седмицата се е отчупила скала с размерите на кош за боклук и е потеглила стремглаво надолу. За щастие парчето се е ударило в беседка отстрани на къщата и се е спряло, а малки летящи парчета са се промушили, но и те не са стигнали далеч.

"Точно тогава нямаше никой както на беседката, така и по двора. Всичко е божа работа. Не може да се борим срещу природата, всичко се случва, но само жертви да няма", коментираха пред репортер на  "Марица" стопаните на застрашената къща за гости в Дряново.

Гостите са си тръгнали след скалната атака от въздуха, но стопаните не искат.
" Тук ни е всичко, това си е нашето, къде да ходим", жалват се те.

Минути след нашият екип на място пристигна  полицай, който огледа скалния масив и терена. Той прегради с ленти опасния периметър, и отсече: "Няма как да останете тук. Вземете дрехи, ценни неща, заключете и напуснете къщата. Опасно е". След това униформеният с високопроходима "Лада" огледа и двете застрашени къщи.

Собствениците на къщата за гости посърнаха след тази констатация. "Нямаме друг имот, освен този, но ще отидем у приятели. Все ще ни приютят за 2-3 дни", коментираха те, но кога ще се върнат в къщата за гости и кога тя ще заработи, ще кажат специалистите, в това число Гражданска защита, геолози и полиция.

Къщата посреща гости и зима, и лято вече 30 години. Тук са почивали и много известни български политици. Преди няколко години пак са се свличали камъни и тогава е започнало някакво укрепване, но е спряло, незнайно защо.

"Лятото хората са повече, но и зимата къщата се пълни. Много зависи какво обичаш - винце пред камината, или да се разхождаш сред природата. Посрещаме, изпращаме, не може да се оплачем", коментира възрастна жена, която посреща гостите и ги насища с топла храна.

В опасна близост до масивната скала, която заплашва да се срути, е и сградата, в която се помещава кметския наместник на Дряново Силвия Кацарова. Тя посочи, че са предприети всички мерки за предпазване на хората, като предстои специалисти да изготвят стратегия за действие във връзка с напуканите скали отгоре. 

Кацарова придружи полицейския служител до критичните точки. Тя също бе категорична, че няма как хората да останат в застрашените къщи, докато специалистите не се произнесат, че това е възможно.

Очаква се полицейското присъствие в свлачищния район да бъде постоянно, докато проблемът не бъде решен.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай