Следвайте ни

Тестваха повторно водата на р. Кошовица, пълна с мъртва риба

viber icon

Експерти от Областна администрация извършиха повторна проверка, съвместно с Басейнова дирекция и РИОСВ, в района на с. Старосел, където бе установено замърсяване на река Кошовица и умряла риба. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя поясни, че реката е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник. 

„Причината за замърсяване, установено от нашите експерти и екоиспекцията, са отпадъчните води от дестилерия за преработка на етерично маслени култури, която няма разрешително за заустване в реката. Предприятието е ново, има подадени документи за дейност, но все още няма  официално разрешително за работа, обясни областният управител.

Дадени са предписания на собственика на предприятието да бъде незабавно преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица, за да се предотврати ново замърсяване.

Със заповед на директор на  РИОСВ – Пловдив инж. Десислава Георгиева е ограничена производствената дейност на розоварната чрез принудително извеждане от експлоатация на  помпена станция, към бетонов резервоар за отпадъчни води, с обем от 3000 куб. м. Поставена е пломба на крана на помпата за източване на производствените отпадъчни води. 

Според експертите предприятието преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото розоварната няма все още разрешително за заустване в реката. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква замърсяване на водата и измиране на рибата. Изпускането е преустановено, в момента водата в реката е чиста, но контролът ще продължи.

„Институциите реагираха бързо и действаха  в пълна координация. Веднага след получаване на сигнала експерти от Областта, Басейнова дирекция и РИОСВ  бяха на място на инцидента и ситуацията се нормализира, допълни Канзирева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?