Следвайте ни

Старейшините на Сопот отрязаха приходи от 200 000 лева в местния бюджет

viber icon

Общинските съветници в Сопот отрязаха приходи в размер на 200 хиляди в местния бюджет за 2021 година и отказаха да направят своевременна промяна в данъчната ставка за недвижими имоти, за да съответства тя на Закона за местните данъци и такси.  

На последното заседание бе разгледано предложение на  кмета на общината Деян Дойнов за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местни данъци и такси. То бе представено от заместника му Николай Новаков. Администрацията  поиска през  2021 година гражданите и юридическите лица да плащат данък върху недвижимите имоти в размер на 3.5 промила от данъчната  оценка на имотите. Така приходите в общинския бюджет се очакваше да нараснат с 200 хиляди лева. Сумата щеше да компенсира по-ниските постъпления в годината след COVID-19 и да гарантира част от дейностите на общината.

Според действащата в момента наредба, одобрена от старейшините на Сопот, гражданите плащат данък върху недвижимите имоти в  размер на 1.5 промила, а юридическите лица  - 4.5 промила. 

В залата на гласуване бяха подложени  три предложения. Групата на ПП ГЕРБ предложи недвижимите имоти да се облагат с данък в размер 2.5 промила. За това  гласуваха трима общински съветници. Предложението на СДС за данък 3 промила събра 8 от общо 17 гласа. За предложението на кмета гласуваха 5 общински съветници. Така  до промяна в действащата наредба не се стигна, но и никой освен заместник-кметът Николай Новаков, който представяше докладната на Дойнов не аргументира предложението си.

Междувременно стана ясно, че тези дни Административния съд в Пловдив разглежда протест на прокуратурата срещу сега действаща наредба за местните данъци и такси, която съветниците отказаха да променят. Те одобриха  адвокат Стоян Германов да ги представлява пред съда.

От началото на годината заради COVID-19 постъпленията от данъка върху недвижимите имоти са с 324 000 лева по-малко и общината търси вариант да компенсира този дефицит. Необходим е и значителен финансов ресурс, за да се подпомогне местната болница, която също търпи загуби. Затова администрацията получи съгласието на Общинския съвет да поиска безлихвен заем от Министерството на финансите. Министър Горанов обаче отговори, че местната власт може да управлява финансите като разчете правилно приходите и разходите в местния бюджет. Съгласни сме с него, затова кметът поиска промяна в данъка за недвижими имоти, но явно старейшините в Сопот вземат решенията си, ръководейки се от политически интереси, а не от интересите на общината и на гражданите. Гражданите искат тротоари, улично осветление, паркинги, а в залата се гласува политически, без дори да се посочват мотиви, коментира заместник-кметът Николай Новаков. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?