Следвайте ни

Сопот почита 125 години от издаването на "Под игото"

В Сопот днес започна национална среща под наслов „Животът на първия български роман“, посветена на 125 години от издаването на най- любимата българска книга „Под игото“ от Иван Вазов.  Проявата, която продължава и утре, събира литератори и историци, учени и преподаватели в български институти и университети. В рамките на два дни те ще представят своите проучвания по различни теми, застъпени в романа. 

Преди началото на четенията  с приветствие към участниците  се обърна директорът на къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот Борислава Петрова. 

След това   Катя Зографова от Националния  литературен музей в София представи своето изследване  „Патриархалният семеен модел в „Под игото“ – смисъл и трансформации в битието на Вазовата задруга“.

Следващият  доклад е на тема „Закон и морал в „Под игото“ на проф. дфн Николай Аретов от Институт за литература при  БАН.  

Следобед д-р Момчил Маринов от Историческия музей „Искра“ в Казанлък ще  представи своите проучвания по темата „Стопанското развитие на Розовата долина по страниците на „Под игото“.

За жанровите характеристики на романа „Под игото“ утре  ще говори проф. д-р Димитър Михайлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Утре  от 11 часа в къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот ще бъде пусната в употреба илюстрована пощенска карта със стандартен знак за цена на пощенската услуга и специален пощенски печат. Изданието е на тема „125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ . Валидирането  ще се извърши по време на Националната среща "Животът на първия български роман. 

А в музея в Сопот са показани пощенски марки, издадени през 1920 г. по повод 70-години от рождението на Иван Вазов.

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?