Следвайте ни

Сираците в Пловдивско два пъти по-малко от кандидат-осиновителите

viber icon

Сираците в Пловдивска област са почти два пъти по-малко от кандидат-осиновителите. Изоставените деца са около 80, а желаещите да станат техни родители са малко над 140, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), предоставени на „Марица“.

За една година без дом са останали 28 малчугани, но в същото време са се появили 65 нови осиновители. Това означава, че средно по 2 деца са били зарязвани от родителите си всеки месец.

От всички малчугани в област Пловдив, които могат да бъдат осиновени, едва 17 са открили своя нов дом през 2019 г. Нито едно от тях обаче не е с увреждане. По-ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания за хлапетата. Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български произход, както и липса на фамилна обремененост. Подрастващите над 10 години и децата с увреждания са най-големите групи, които чакат за ново семейство в страната.

През 2019 г. 1635 българчета са били зарязани от родителите си, което означава, че средно на месец по 136 хлапета са вписани в регистъра за осиновяване. Кандидатите да станат техни родители противно на тенденцията, която се забелязва в Пловдив, са по-малко - 1561.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?