Следвайте ни

Салатата по- скъпа от пържолата

Салатата стана по-скъпа от мръвката. За кило краставици и кило домати броим  около 7.50 лв. За същите пари практичните домакини могат да вземат цяло пиле или кило и половина кайма. Ако се хване промоция в голям хранителен магазин, килограм пържоли излиза под 6 лева.

Краставиците са с традиционно високи цени и по пазарите и в хипермаркетите - около 4 лева. Последните обаче могат да си позволят да пуснат промоционални цени, докато търговците на дребно избягват този ход. Доматите, внос от Турция, в голям търговски обект са 3.45 лева, средно толкова са и на пазара. Салата айсберг не пада под 3,50 лева за кило, да не говорим, че дребни търговци пробват пазара и с етикет от 6 лева. Марулята върви между 1.40-160 лева, връзката лук - по левче, също толкова са и репичките. В средата на зимата в търговската мрежа почти не се предлага български зарзават, ако не броим картофите.


Според данните на Държавната комисия по борсите и тържищата за последната седмица вносните краставици тръгват с цена на едро средно от 2.30 лева. Доматите пък на 2.21 лева за кило.

Ако краставиците, внос от Гърция, имат лек и ненатрапчив дъх на риба, то много е вероятно да са отглеждани по иновативна технология аквапоника. Този начин позволява да се отглеждат едновременно риби и зеленчукови култури. В България съвсем не се прилага често, а първото съоръжение по този способ бе изградено през 2017 г. във Видинско от 20-годишен студент по биотехнологии. Гръцките фермери обаче са по-напред в модерната технология.

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?