Следвайте ни

Птичи грип пламна в две нови ферми в Пловдивско

viber icon

Две нови огнища с птичи грип, са открити в Пловдивско, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Заразата е пламнала във ферма в село Трилистник, където се отглеждат 55 437 кокошки носачки и в село Пъдарско – в стопанство с 11 600 патици мюлари за гушене. Както „Марица“ писа, точно преди седмица инфлуенца по птиците бе регистрирана за първи път за 2020 г. у нас във ферма за патици в Раковски, а собствениците се оказаха наркотрафиканти.  

Около птицефермата в с. Трилистник са определени 3-километрова предпазна зона - общ. Марица – с. Трилистник и в общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“; 10 км наблюдавана зона общ. Марица- с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново, в общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци и в общ. Садово – гр. Садово.

Около обекта в с. Пъдарско са определени 3-километрова зона - общ. Брезово – с. Пъдарско, с. Главатар и с. Борец и 10-километрова наблюдавана зона - общ. Калояново- с. Дълго поле, с. Ръжево Конаре, с. Сухозем, с. Бегово, с. Чернозем и с. Ръжево; в общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Момино село; в общ. Брезово – с. Дрангово, с. Върбен, с. Стрелци и с. Отец Кирилово.

На територията на Европа вече са нотифицирани 43 огнища при домашни птици: Полша – 27, Унгария – 4, Словакия  и България по 3 огнища, Румъния и Чехия по 2 огнища, в Украйна и Германия по 1 огнище. Засегнати са няколко вида птици (основно пуйки). Общ брой засегнатите птици над 950 хил. 2 огнища са нотифицирани при диви птици в Полша и Германия и 1 огнище при птици, отглеждани в плен - в зоопарк в Словакия.

В и от зоните, където има огнища на заразата, търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

 
 
 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

polkmjn

04.03.2020 | 22:26

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Зеленчуков

25.02.2020 | 08:29

Сега да измислят и зеленчуков грип и ще ядем слама

Отговори
2 1

Зеленчуков

25.02.2020 | 08:27

Сега да измислят и зеленчуков грип и ще ядем слама

Отговори
2 0

Така е

25.02.2020 | 05:57

Така е ще ставаме вегитарианци. Първо бяха овцете, после чумата сега причи грип после ще измислят нещо по зеленчуците и накрая ще ни научат да не ядем. ХаххааххХсх

Отговори
4 0

Бай Коко

24.02.2020 | 19:42

На свинарите им се услади лятната чума и високите цени сега на кокошкарите зимния грип и пак високи цени. Няма да са по назад. Да живее корона вируса който ще ни освободи от правителство и парламент

Отговори
0 2

Преминаващ

24.02.2020 | 18:41

Пак ли дойде ред на пилетата?! Че много бързо след прасетата! Ей, не се оядоха тия свини...

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?