Следвайте ни

Път като дере връща туристите от екопътека „Бяла река“

viber icon

Посетители с автомобили и автобуси с ученици екскурзианти отказват да пътуват по черния път от Калофер до бивак „Бяла река“ и едноименната екопътека заради лошото състояние на трасето.

Пътят е едва седем километра, но на места прилича по-скоро на дере, а храстите и дърветата от двете му страни пречат на движението и видимостта и стесняват и без това тясното трасе.

Често по-големите ученици заедно с учителите изминават пеш това разстояние, потвърждава Нанко Минков, началник на парков участък "Калофер" в Национален парк „Централен Балкан“.

В непосредствена близост до екопътеката са Мъжкият манастир, който е историческа забележителност, както и 15-ина обекта за настаняване.

Защо управата на Калофер не реши проблема с пътя, и тя има интерес от развитието на туризма. Градът губи от несъбрани приходи от туристи, коментират посетители на обектите.

 Бивакът и екопътека „Бяла река“ бяха изградени през 2001-2002 година от Национален парк „Централен Балкан“ и открити с официална церемония.

Те се поддържат в отлично състояние, а преминаването на екопътеката, която е с дължина около 1.8 километра, е едно от най-приятните преживявания в Стара планина. Но дотам  се стига трудно.

От години се знае, че една от причините  пътят  да е в лошо състояние е, че той е ничий, няма го на нито една карта. Част от него попада в територията на Държавно горско стопанство ​- Карлово, друг участък е частни земи, трета  -най-малката част, е общинска територия.

През годините с поредица от преговори с различните собственици на земи  дирекцията на НП „Централен Балкан“ проучи всички участъци, проведе  разговор с областния управител на област Пловдив.

Той пък заявил готовност да актува пътя като държавна собственост, припомня Нанко Минков. Това щеше да даде картбланш на дирекцията на НП „Централен Балкан“ да търси финансиране за изграждане на пътя чрез проекти.  

Но местната власт не внася  такова предложение пред областния управител в Пловдив, твърди началникът на парковия участък.

Възможностите на Национален парк „Централен Балкан“ стигат само до поддържането на част от пътя от изхода от Калофер в продължение на километър-километър и половина, за чието асфалтиране се грижим ние, припомня директорът на защитената територия Генчо Илиев.

Изключения са два-три случая, когато заради мероприятия се пуска фадрома да подравни участъците, които приличат на дерета. Също 2-3 са случаите, когато собствениците на обекти за настаняване на туристи по долината на Бяла река събират пари, за да платят на трактор за подравняването. И тогава обаче няма сговор между хората, твърдят запознати. Обикновено сметката я плащат двама-трима.

  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?