Следвайте ни

Плюс-минус! Най-малко 200 лв. за Великден

viber icon

Макар да не е много богопослушен, българинът тачи християнските празници. На Великден той смело развързва кесията, независимо дали става дума за хубава ваканция около дългия уикенд, или богата трапеза, която споделя с близки и приятели.

Според статистиката миналата година са били похарчени над 125 милион лева само за празничната маса. Така средно едно домакинство е заделило между 100 и 160 лева за посрещане на Великден. Очакванията са тази година общата сума да нарасне до поне 140 милиона лева.

В навечерието на един от най-големите празници в страната „Марица" провери колко ще ни струва тазгодишната трапеза. Какво ще сложим на трапезата, е въпрос на възможности и личен избор, но и за скромен Великден ще са ни нужни минимум 200 лв.

Агнешкото - безкраен избор

Напълно в духа на празника няма великденска трапеза без агнешко. То се предлага във всеки супермаркет или магазин за месо. В големите търговски вериги цената за най-масово продавания продукт - агнешката плешка, варира между 9 и 16 лева за килограм.

Цената зависи най-вече от произхода и това как е съхранявано месото. В някои търговски вериги има и бут за под 9 лева, но месото е вносно и замразено, което неминуемо оказва влияние на качеството му. Прясно, охладено и българско агнешко месо с всички сертификати ще ни струва поне 12-13 лева за килограм.


Малко по-ниска е цената в специализираните магазини за месо. Там първокачествено българско агне се продава за около 11 лева на килограм. Интересът към живо агне директно от фермата и тази година е голям.

Цените за килограм живо тегло тук варират от 5 лева до 7-8 лева за изчистено цяло агне. От бранша отчитат и завишено търсене на готово и изпечено агне или агнешко месо - редица магазини и ресторанти предлагат тази опция. Цените логично са най-високи, като започват от 14-15 лева и стигат до над 20 лева за килограм агнешко месо, изпечено в пещ.


Салатата - български са само зелените зеленчуци

Задължителни за великденската трапеза са свежите салати. И тази година покрай Великден се очаква леко увеличение на всички зеленчуци, но поскъпването е минимално.

Традиционната за празника маруля вече увеличи леко цената си още през миналата седмица и към момента струва около 50 до 80 стотинки. В голямата си част тя е българско производство, като търговците разказват, че повечето клиенти държат зелената салата да бъде от български продукти заради по-добрите им вкусови качества.

Разбира се, има и марули, внос от Гърция и Полша, на цени под 50 стотинки за бройка, но интересът към тях е значително по-слаб. Зеленият лук с произход България също може да се намери за 50-60 стотинки на бройка. Малко по-скъпи са репичките, като връзка от тях се предлага от 70 стотинки до 1 лева.


Доматите и краставиците остават значително по-скъпи. Червени домати от Гърция и Турция могат да се намерят за 2,50 лв. килограмът в големите търговски вериги. Българският домат от оранжерия на пазара се търгува от 3,40, като може да мине и 5 лева за килограм.

При розовите домати цените започват от 5 лева нагоре. Краставиците са малко по-евтини и на места не липсват оферти за килограм, струващи малко над 2 лева. За хубави български краставици обаче ще се наложи да се бръкнем малко по-дълбоко и да платим около 3,50 лева.

 


Яйцата

За разлика от миналата година, през тази няма поскъпване на яйцата в седмиците преди празника. Най-масовите български яйц​а, размер М, могат да бъдат намерени в големите супермаркети за около 20 стотинки за брой.

По-големите, размер L, пък вървят около 30 стотинки. Наблюдава се сериозно търсене на домашни яйца, като все повече българи избират да купят великденските си борци от специализирани магазини за яйца.

 

Сладки и козунаци с Е-та, ако домакинята е заета

Великденската закуска неминуемо включва козунак, курабии или различни сладки. Ако домакинята е заета или уморена и не може да ги направи сама, търговската мрежа изобилства от предложения за великденски козунак. От традиционни със стафиди, до модерни вариации с шоколад, портокалови корички и различни ядки. Класическият български козунак се продава между 1,30 и 6 лева. Разликата идва в използваните продукти. Търговци коментират, че колкото по-малко Е-та има в козунака, толкова по-високо ще е цената му.

В пекарните пресен великденски сладкиш по домашна рецепта може да бъде поръчан за 4-5 лева, като майстор сладкарите уверяват, че вкусът му няма да има нищо общо дори и с най-скъпите пакетирани предложения. Ако пък решите да замесите сами великденския специалитет, то в търговската мрежа може да намерите българско козуначено брашно между 1 и 2 лева, в зависимост от производителя. Традиционни курабии без пълнеж пък се предлагат за 1,50 лв. в разфасовка от 400 грама.

 
 

 
Коментари

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?