Следвайте ни

Петима кандидат-кметове си разменят послания като при Вазовите "Чичовци"

viber icon

Петима кандидати са в надпревара кой да седне на кметския стол в Сопот. И ако другаде кампанията е спокойна,  то в малката подбалканска община никой не скучае – нито претендентите, нито избирателите, нито наблюдателите. Изненадите са  една след друга. Дори и в ерата на високите технологии и комуникации много от прийомите напомнят времето на Вазовите чичовци  от едноименната повест, които всъщност никога не са напускали сцената, откакто безсмъртният им автор ги е възпял.

Решен на всяка цена да влезе в сградата на общината и един от най-активните в битката кандидати обяви: "Не се състезавайте с мен, печеля от първи тур!" Думите му предизвикаха леко недоумение, породено от самоувереността – може  и много да се харесваш, но в урните трябва да влязат много бюлетини, в които да е отбелязано твоето име, а докато дойде времето за бюлетините, има още време.

Още в старта на кампанията един от кандидатите за общински съветници, близък до щаба на един от претендентите за кметския стол,  заяви в профила си във ФБ: „ Който от моите приятели във Фейсбук  е поддръжник на сегашния кмет и кандидат за нов мандат, нека веднага излезе от там. Ако не го стори сам, аз ще го премахна“. Не съм правила справка кой е напуснал и кой е заличен, но коментарите извън мрежата не подкрепиха това послание.

Не мина много време и пред общината се разигра необичайна сцена. Активисти на синдикат от  много голямото предприятие, известени с непримиримостта си по отношение на социалните права на своите членове, заедно с  кандидати за общински съветници, подкрепящи един от кандидатите за кмет, се озова в работно време пред сградата на администрацията в Сопот.

Членовете  на профсъюза излезли на протест  заради слух.  А слухът  се пускал нарочно, за да се настройват жителите на града срещу предприятието на съответния синдикат.  За да е пълен фарсът, край протестиращите – между 30 и 50 човека, чинно стоеше линейка – дали повикана от протестиращите или пък случайно попаднала на мястото заради болен гражданин, но колата за спешна помощ допълваше идеално картината.

Под прицел бе взет и кандидат за кмет, известен с етичната си кампания и премерени изказвания. Той пък бе обвинен от един от опонентите си в манипулативно изказване, че преди четири и повече години в Сопот е имало продажба на общински земи. И децата в региона знаят, че  човекът е точен като швейцарски часовник, компетентен по финансовата част, при това има или няма продажба на общински земи и кога се е случило, е лесно проверимо.

Всъщност Сопот може и да се променя, да става по-хубав според едни, да изостава според други, ала нравите от времето на Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката – Тарильона, си остават все същите.

Преразказано накратко в една от частите на "Чичовци" става следното:  Възмутен от съседа си и да изрази презрението си към него  Варлаам окачи гръбнака на един шаран на портата. Селямзъса му отвърна като пусна котката на Варлаам  във вапцилката. А  вече вапцана и мокра, подплашената домашна любимка се овъргаля в дрехите на Тарильоница. Иванчо Йотата се опита да сложи край на тая война и дълго убеждаваше  Селямсъза да се преговори с Варлаам. "Тебе да ти бяха окачили на вратнята  гръбнак на шаран, един лакът дълъг, какво щеше да направиш?", попита Слямсъза.

"Той няма да е жив! Смерт!" –издума тържествено и ниско  Иванчо, когото авторът по-горе бе нарекъл Мироносец, в смисъл не че носи миро, а мир. т.е. това е миролюбието на един мироносец, както е заглавието на съответната глава в „Чичовци“.

Така е в Сопот.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?