Следвайте ни

Перущица с проект за рекултивация на сметище

viber icon

Кметът на Община Перущица Мария Вълканова входира преди дни проект :„Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци на община Перущица. То се намира в местност „Манолеви ниви“. Основната цел на проекта е да се възстанови нарушената площ и да се приобщи към околния ландшафт, тъй като по време на експлоатацията на депото са депонирани предимно битови отпадъци.

Площта на имота е 31, 282 дка. През 1970 г. е започнал приемът на отпадъци на него, а през през 2009 г. със Заповед на директора на РИОСВ-Пловдив е прекратена неговата експлоатация.

Към настоящия момент са взети мерки да не се изхвърлят отпадъци там, но няма извършени дейности за рекултивацията на имота.

В тази връзка община Перущица кандидатства за финансиране пред Предприятето за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Надявам се ПУДООС да финансира проекта като одобри средствата необходими за изпълнение на техническата рекултивация на депото. При получаване на финансиране община Перущица ще има задължението да извършва биологична рекултивация за период от 3 години, коментира кметът Мария Вълканова.

С предвидените рекултивационни мероприятия ще се осигури защита срещу разпространение на вредните емисии и подобряване на ландшафта на района.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?