Следвайте ни

Огънят не стихва! "Кугър" гаси стотици декари борова гора край Югово

viber icon

Продължават усилията на пожарникари, военнослужещи, горски служители и  доброволци да овладеят пожара над село Югово, обхванал стотици декари борова гора в труднодостъпна местност. Няма опасност за населеното място, пише БНР.

"Създадена беше добра организация за ритмично снабдяване с вода, като цистерните се извозват с високопроходими автомобили, за да заредят колите на пожарната горе в гората", обясни Димо Янчев от горското стопанство "Кормисош": 

"Понеже пътят до нас от Нареченски бани е два часа, а от нас до село Югово е час и половина и при така създадената организация противопожарните автомобили успяват много добре да свършат своята работа. Ако вятърът стихне през днешния ден, може би ще имаме шанс да го локализираме", каза той.

"И днес в гасенето се включи хеликоптер "Кугър" от авиобазата в Крумово, като тази помощ е много важна", обясни главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна.

"Хеликоптерът ни помага до толкова да го държи пожара ниско. По този начин щадим гората, пожарът да мине през нея низово, да изгорят само тревите и храстите и евентуално голяма част от дърветата да бъдат спасени", обясни той.

През нощта отново ще има дежурни екипи.

"Понеже обгорелите дървета падат и през нощта човек не може да види в каква посока пада това дърво. Просто условията на безопасност изискват да имаме само дежурства, а не да работим в гората", каза пък Димо Янчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Внимание !

Внимание !

14.08.2021 | 21:35

Днес ходих на Бяла Черква, горе над манастира имаше запален огън, по-нататък към старата спи пистата имаше още един огън. Както духаше горе на високото една искра може да направи пожар . Хората гледат да си пекнат месо и зеленчуци, но не мислят какви средства струва потушаване на пожар в планината .

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?