2374

Община Брезово сама произвежда и продава ток

Община Брезово има собствена фотоволтаична централа, а произвежданият от нея ток се продава на ЕРП. С приходите администрацията плаща сметките за електроенергия. Фотоволтаикът се намира на изхода на Брезово в посока село Зелениково и е на терен с площ 20 дка. Инсталираната мощност е 260 киловатчаса, като има възможност тя да бъде увеличена. През 2020 г. произведеното количество електроенергия е 350 мегавата, а през 2021 г. - 310. Годишният приход за Общината от фотоволтаика варира от 20 хил. до 25 хил. лева.  

Имаме проект за още едно общинско съоръжение, сподели пред „Марица“ заместник-кметът Иван Тачев. Оглеждаме общински сгради, върху които да монтираме фотоволтаичните панели, допълни той.

Община Брезово регистрира истински бум в намеренията и проектирането на фотоволтаици. Интересът нараства особено през последните месеци и седмици, след като стана ясно, че Националният план за възстановяване и устойчивост заделя 41 процента за енергетика, като голяма част от ресурса ще бъде за производството на електроенергия от ВЕИ и батерии. Част от проектите в средногорската община са от преди няколко месеца. Инвеститорите влагат ресурс в тези съоръжения и заради растящата цена на тока. Местните фирми имат и намерение  да изградят слънчеви електроцентрали както за собствени нужди, така и за продажба на свободното количеството ток.

Такива проекти разработват розоварната в Зелениково, белгийската фирма за производство на гъши пух в Брезово, както и новоизграждащата се консервна фабрика за екологично чисти плодове и зеленчуци. Една от първите слънчеви централи е в Пъдарско.

На предстоящото заседание в четвъртък Общинският съвет в Брезово  ще разгледа още едно  заявление, свързано с изграждането на фотоволтаична централа. Смяна на предназначението на земеделска земя за тази цел иска „Сън енерджи Върбен“ ЕООД с управител Тодор Караиванов.

Фотоволтаици предстои да се изграждат и в други общини. Преди месец Общинският съвет в Карлово даде съгласието си фотоволтаична централа да бъде изградена на покрива на общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Инвеститорът  е частна фирма, която според администрацията ще продава ток на общинската болница на преференциални цени. Карлово възнамерява да постави фотоволтаични панели и върху покриви на други общински сгради. На първо време това ще бъдат детските градини, които са с плоски покриви, удобни за монтаж на такива панели.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
корекция

корекция

23.02.2022 | 19:27

Виждам , че журналистката е филоложка, но все пак като пише за ел централа трябва да попрочете от 6-ти клас физиката за ел.ток т.е. мощноста се измерва с ватове ,киловати, мегавати и т.н.,а произведената или потребената ел. енергия с ватчаса ,киловатчаса мегаватчаса и т.н.

Отговори
1 0
Солар

Солар

23.02.2022 | 18:09

Щом инсталираната мощност е в мегаватчаса, произведеното количество е в мегавати и статията е от марица, значи всичко е супер. Успех

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?