Следвайте ни

Обезопасиха паметника на трите поколения над Перущица

viber icon

Паметникът на трите поколения над Перущица вече е обезопасен. По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ Радослав Даянов, с минимални средства за материали и с доброволния труд на Асен Витанов, Йордан Домбов, Христо Данев и Веселин Манов, само за четири дни, обезопасихме опасните места на паметника, съобщи кметът на Община Перущица Мария Витанова-Вълканова. 

23 -метровият монумент е открит през 1976 г. за 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание. Той е бил многократно на косъм от разруха поради вандализма на недобросъвестни граждани, разказа Вълканова.

Години наред терасите били без предпазни решетки, липсвал парапета над гробницата, а под камбаната, на най-високата тераса се намирала голяма и изключително опасна за посетителите шахта.

"Успяхме да обезопасим шестте тераси на паметника, като поставихме метални парапети. Монтирахме предпазен парапет над символичната костница на героите, който защитава мястото и му придава завършеност. Някога там е имало тритонен бронзов венец, който покривал самата гробница, но с времето е унищожен от злодеятели. На най-високата тераса, под камбаната, имаше шахта, която представляваше реална опасност за посетителите на паметника. Тя е вече обезопасена като за целта поставихме метален капак", обясни Вълканова.

Всички метални детайли са изработени лично и безвъзмездно от Йордан Домбов, като общината е закупила единствено материалите.

Предстои да бъдат монтирани две врати – едната на входа на гробницата, а другата на електрическото таблото до него. Ще бъдат поставени и кошчета за боклук на площадките.

"Вярвам, че заедно ще съхраним и опазим новите придобивки на един от най-ценните символи на нашия град, защото той изразява историческото възвисяване на Перущица и победата й в освободителната борба", написа в личния си профил кметът на Община Перущица Мария Вълканова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?