Следвайте ни

Нови избори за кмет в Калояново

viber icon

Община Калояново е поставена пред сложна ситуация, след като настоящият кмет Георги Георгиев бе осъден по бързата процедура за шофиране след употреба на кокаин. 

Той получи условна присъда след споразумение с прокуратурата - 8 месеца затвор, отложени с 3 години изпитателен срок, глоба от 400 лв. и отнемане на книжката му за година и половина. 

Законът за местното самоуправление и местната администрация е категоричен, че когато един кмет е избран и впоследствие е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност, то пълномощията му биват прекратени. 

Адв. Стефан Левашки

Пред "Марица" адв. Стефан Левашки коментира, че независимо дали наказанието "лишаване от свобода"е условно или не, то има еднаква тежест по отношение на въпроса прекратяването на кметските пълномощия. 

"И в Закона за адвокатурата е така - ако си осъден на наказание "лишаване от свобода", независимо дали условно или не, не можеш да упражняваш професията. Ако присъдата е пробация или глоба, могат да продължат да работят, но осъдени ли са на "лишаване от свобода" им се отнемат правата. Същото е и по Закона за местното самоуправление и местната администрация", каза адв. Левашки. 

Той допълни, че когато изтекат трите години изпитателен срок и кметът не е извършил друго престъпление за това време, то тогава ще се реабилитира и отново може да заеме подобна длъжност. 

 Георги Георгиев

Всичко това означава, че кметът на Калояново Георги Георгиев следва да бъде отстранен от кметското място, да се насрочат нови избори, а до тогава - един от зам.-кметовете да бъде изпълняващ длъжността кмет. 

От Общинската избирателна комисия (ОИК) в Калояново заявиха лаконично пред "Марица" следното: "Каквото е разписано по закон, ще го приложим!".

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?