2374

Николай Новаков, община Сопот: Идеята "замърсителят плаща" се обсъжда от 10 години, но нищо не помръдва

- Господин Новаков, необходима ли е нова формула за изчисляване на такса смет за гражданите и фирмите?

- Министерството на околната среда и водите от години разработва нова методика, но едно е сигурно, че и на тях нищо не е ясно. И от десетина години се обсъжда идеята, че колкото боклук изхвърляш, за толкова трябва да плащаш. Обаче, аха да се направи нещо по въпроса, и всичко си остава постарому. Защото според мен спецификата за изчисляване на размера на таксата е много сложна. Събраната такса за битовите отпадъци трябва да покрива напълно разходите, които общините извършват за управление на боклука, който гражданите и фирмите изхвърлят. Днес никой не е наясно с новата методика, която има само теоретичен вариант. Министерството на околната среда трябва да каже как тя ще се прилага, за да не банкрутират общините.

- Сега такса смет се формира на базата на данъчната оценка на сградите. Приходите, които сега се формират от такса смет, достатъчни ли са за услугата, която общините извършват по отношение на боклука? 

- В закона ясно е записано, че такса смет се формира на базата на данъчната оценка на сградите или на друга методика, която самите общински съвети могат да одобрят. Но каква ще е тази друга методика, никой на практика не може да каже. Така че 99 или 100% от общините събират такса смет на базата на данъчната оценка на сградите. Защото така най-лесно е калкулирането на разходите за услугата. Въпросът тук е, че много от общините популистки подхождат не само за таксата, но и за другите местни данъци. Има български синдром, че трябва да е евтино, без да се мисли, че тези разходи трябват за издръжката на една община, в случая за дейност „чистота“. И затова следващата бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне и която е обществена тайна, е, че 80 на сто от общините в България, с изключение на морските и Столична, които генерират огромни приходи и имат по-големи субсидии от централния бюджет, на практика са банкрутирали и не могат да разпределят ресурса за инфраструктура и дори в самите дейности по оползотворяване на отпадъците хората да имат една по-качествена услуга.

- Ако се въведе методика размерът на такса смет да е спрямо генерирания отпадък на домакинството или предприятието, възможно ли е разходите за чистотата да се покриват изцяло? И как ще се определи колко боклук изхвърля едно домакинство?

- По-добре ще е, но все още няма добро предложение как да стане. Аз съм слушал най-различни и странни предложения. Например гражданите да си купуват торбички и в тях да изхвърлят боклука. И примерно, една торбичка да струва пет лева. Това според мен няма практическа реализация. Да обсъждаме този въпрос - колкото изхвърлям, толкова плащам, означава пак да сложим каруцата пред коня. Все още никой не дава ясно и точно предложение как ще се изчисли индивидуалното количество отпадък на едно домакинство. Вече 12 години тази тема се върти, но няма решение. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?