49

Младежи възродиха кукерската група на село Борец

Преди дни те се събраха и реставрираха качулките, като преди това закупиха нови кожи, мъниста и хлопки

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

Нов живот на кукерската група в село Борец, общ. Брезово, дадоха младежите от селото. Това е единственият запазен състав в региона, от който дори кукерите от град Раковски са взаимствали маските и дългите качулки. Най-голямата сред тях е с дължина четири метра и е изработена преди три десетилетия.

Дългогодишен ръководител на кукерския състав е Неделчо Желев, а настоящият е 42-годишният Стефан Петранов. Той работи в Пловдив и винаги когато има възможност, се връща на село, за да поведе състава. Днес групата наброява 26 души, а най-щастлива от всички е Вълка Димитрова - секретар на местното читалище „Лъч 1918“, за това, че младежите възраждат местните традиции и ритуали.

Преди дни те се събраха и реставрираха качулките, като преди това закупиха нови кожи, мъниста, хлопки и всичко необходимо. Благодарни са на кмета Димитър Чучулигов за това, че е осигурил отоплена зала и работата по маските продължила с часове. След броени дни, на 9 и 10 февруари, те ще се представят с тях на Международния фестивал „Кукове“ в град Раковски. 22-рото му издание ще бъде с участието на ансамбъл „Тракия“ и нестинарски танци в първата вечер, а на 10 февруари е състезателното дефиле на площада в квартал Секирово.

Интересен факт е, че високите качулки на кукерите от Раковски са направени по модел на тези от село Борец. Това се е случило още през 2002 г. по идея на тогавашния читалищен секретар Александър Алексиев. Когато сформирал състава на Раковски, те нямали никакви костюми и той взел назаем тези от село Борец. По реакцията на публиката видял, че са атрактивни, ефектни и се приемат много добре. Тогава взели решение и изработили собствени костюми с високи качулки. Подобни има и в село Отец Паисиево, община Калояново, които са запазена марка на местната кукерска група, докато тези в Раковски нямат нищо общо с местната католическа традиция.

От тази седмица читалището в Борец се сдоби с нов климатик, закупен със средства от кампанията „Подай ръка, спаси читалище“. Вълка Димитрова, която повече от 35 г. е секретар и библиотекар в селото, благодари на всички дарители. Наложително било да се организира такава кампания, защото най-посещаваната зала в библиотеката е неотоплена. Сега пред тях стои друго изпитание, дали ще успеят да си покриват разходите по електричеството, защото читалищата заплащат промишлен ток, като заводите и фирмите, което е пълно безумие.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Deutsch

Deutsch

04.02.2024 | 17:53

Браво! Запазването на българската култура е общо дело! Да сте живи и здрави. Марица, пишете и информация как да помогнем финансово за такива дела.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?