Следвайте ни

Младежи от Балканите заедно везат шевици на народни носии

viber icon

Младежи от три балкански държави украсяваха заедно народни носии и изработваха мартеници в Хисаря.  Това стана в рамките на международния младежки обмен „Безценните камъчета“ по програма „Еразъм+“ на ЕС , който се проведе между 1-7 март.

В него 42-ма младежи и девойки от България, Румъния, Северна Македония, водени от 3-ма лидери. Партньорските сдружения включиха в дейностите по проекта представители на младото поколение в неравностойно социално и икономическо положение от няколко слабо развити региони в трите държави. Чрез участието си в дейностите младежите демонстрираха примери за толерантност и активно младежко включване в образователните процеси.

Българската мартеница, която сме наследили от предците ни от времето на хан Аспарух от десетилетия е прекосила нашите граници на на първи март грейва на реверите и ръцете на млади и стари в Румъния и северна Македония. Там символът на пролетта носи подобно наименование. А участниците в младежкия обмен изработиха десетки екземпляри от нея, вплитайки в мартеницата български знаци.

Най-известните и обичани мотиви от народните носии в трите балкански държави също  също стана обект на изучаване и възпроизвеждане. Участниците в проекта донесоха в Хисаря народни носи без украса, а в рамките на работната седмица те украсиха с любимите шевици от своите родни места костюмите и потърсиха общото и различното.

Кулминацията на междукултурното общуване бе спектакълът пред колонадата „Момина сълза“ в Хисаря, в който българи, румънци и младежи от Северна Македония представиха на открито. Горещите балкански ритми събраха многобройна публика.

От сдружение „Вокс Хумана 2020“, което реализира проекта,  смятат, че поредният младежки обмен има принос за  социалното приобщаване на младите хора и едновременно с това за  запазване на националните ценности.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?