2374
Следвайте ни

Млад певец посвети песен на погубен от COVID-19

viber icon

Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио Пловдив

28-годишният Даниел Караасенов е един от младите и талантливи родопски певци, който е роден в Златоград и се гордее със своята пееща фамилия. Тези дни той зарадва приятелите и почитателите си с най-новия запис на песента „Адна ми Нурка остана“ в съпровод на оркестър „Родопи“ и Борис Христев. Песента е издирена от стария златоградски песенен фолклор с трогателен текст и е записана в памет на Васил Христев, сина на Борис Христев, който почина преди шест месеца от COVID-19. 

От половин година именитият певец и музикант не е хващал акордеона, докато  един ден Даниел  му се обадил по телефона и му запял старата родопска песен, която е открил в Златоград, с желанието да я запишат заедно за телевизията. Борис се просълзил и въпреки тъгата по сина си се съгласил да реализират студийния запис, а след това да заснемат и клип в подножието на Младежкия хълм в Пловдив. В записа участва и кларнетистът Кольо Аргиров от Брестовица, клавириста Бранко Бранков и Калоян Николов - ударни инструменти.

Премиерата на новата песен в ефира на Радио Пловдив е тези дни около Архангелова задушница, когато почитаме починалите си близки. В изпълнението с кахърен текст се пее: „Хранила майка, кутила дор три, дор четири дъщери. Трите са в земя легнали, адна ми Нурка остана и тя е яце болничка, и тя ще да в земя да легне до трите сестри лефтери…“. Това е втората песен  която Даниел Караасенов представя на публиката с оркестър „Родопи“. Първата се казва „Гурбетчийска песен“ и имаше рекорден брой гледания - 16 000,  в Youtube за месец. Тогава клипът беше заснет край реката в село Първенец с талантливия гайдар Явор Бобев и отново с оркестъра на Борис Христев.

"Отдавна исках да изпея песни на такава тематика, с които да покажа колко тежък е гурбетът и колко силна може да е връзката между майка и дъщери в „Адна ми Нурка остана“. Сега имам планове да осъществя няколко записа с големия родопски гайдар Петър Янев, формация „Орфикус“, в която свирят синове му Христо и Стоян. Спрели сме се на няколко неизвестни песни - отново от родния ми Златоградски край.“, казва Даниел Караасенов.

Самородният талант е откритие на гл. ас. д-р Мария Борисова, преподавател в ПУ и дъщеря на музиканта Борис Христев. Гласът му се откроявал от тези на останалите студенти и се доближавал до качествата на известния певец Веселин Джигов. При всяка възможност, когато се завърне в Златоград и родното село на баща си Аламовци, до гръцката граница, Даниел научава по една-две нови песни и така обогатява репертоара си. Сега той е служител в Общинска охрана и мечтата му е да пее в голям народен оркестър.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?