Следвайте ни

Милен Русков взема Вазовата награда

Празниците в Сопот са под патронажа на вицепремиера Марияна Николова

viber icon

Писателят Милен Русков ще получи  Националната Вазова награда за литература за 2019 година на тържествена церемония в Сопот в 19,30 часа утре вечер. Призът за постижения в българската литература ще бъде връчен от кмета на общината Деян Дойнов. Събитието, което ще състои на площада пред паметника на патриарха на българската литература, е кулминация на Вазовите празници.

Милен Русков бе удостоен с Вазовата награда заради романа „Възвишение“, както и заради другия си роман си роман „Чамкория“. Както „Марица“ писа, Русков свърза името си  със Сопот още по време на снимките на филма „Възвишение“ по неговия едноименен роман. Преди да засади ритуалното борче в градината на писателите, Милен Русков ще има среща-разговор с публиката на Сопот, началото е от 18,30 часа.

 Утре в 16,30 часа Детската Вазова награда ще получи блогърката Изабел.  18-годишната девойка, инфлуенсър в социалните мрежи, бе номинирана от децата на Сопот. Тогава е и церемонията по награждаване на лауреатите  в  Петия национален конкурс  „Вазовата България“.

По случай 169 години от рождението на Иван Вазов в Сопот в 16,00 часа лауреати на Вазова награда за литература ще проведат среща-разговор с публика в къщата-музей „Иван Вазов”. Сред специалните гости са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

Връчването на Вазовата награда ще бъде съпроводено от приветствие на заместник министър-председателя Марияна Николова и Деян Дойнов, кмет на община Сопот.                                                   

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?