2374
Следвайте ни

Марадоната от Родопите засели два щъркела, орел, мече и заек по екопътека СНИМКИ

viber icon

Бившият футболист Велин Чаушев извая 300 скулптори от дърво, туристи с автобус идват в къщата му да гледат колекцията

 

Екопътека в Златоград стана атракция за малки и големи с карвинг скулптурите на Велин Чаушев. Наричан Марадоната, заради футболната му слава, скулпторът, който вае дървени уникати с резачка, вече реди свои творби и в обществени пространства.

По екопътеката, която тръгва край детската градина в центъра на Златоград, няколко дървета станали опасни с времето. Тъй като в най-южния ни град милеят за всяко дърво, решили това лято да ги отрежат на височина 1.5 м-2 м, а дънерите Велин да превърне в скулптури. Така по екопътеката сега се появиха два щъркела, орел, мече и заек. „Вървиш и ти изниква някоя от скулптурите.

Момчето, което искаше да ги направя, посади около 30 дръвчета заради това, че отрязахме старите. Сега двата щъркела се виждат от детската градина и учители казват, че децата всеки ден се радват на гледката със скулптурите“, казва Чаушев. Интерес да направи скулптури на обществени места проявяват вече от Хасково и Неделино.

За близо 5 години като карвинг скулптор родопчанинът е създал 300 дървени скулптури с тегло от 10 до 250 кг. В двора му в златоградското село Старцево има над 150 скулптури. Посрещат те всякакви животни - горски, пернати, символи на саваната и джунглата, цял един, различен свят. Всеки ден Велин е с резачката  и преобразява огромни трупи във фигури, родени в съзнанието му.

„Открих си призванието, макар да се оказа, че имам много таланти - бях и борец, и футболист, и строител съм, граничар съм в сърцето, но работата с дървото с резачката най-много ми допада. Трудно е да се снабдиш със суровината, тук няма такива големи дървета, подходящи за скулптуриране, поръчвам ги от другаде и ми ги карат, често се налага приятели и комшии да ми помагат да ги стоварим. Но след това като видиш, че си зарадвал някого с творенията си, е голямо удовлетворение. Тежка работа е. Повечето хора не си дават сметка колко влагаш като труд и усилия, само питат кога ще стане. А не можеш да повториш едно към едно своя скулптура дори да искаш, не е отливка. Затова са уникати“, казва Велин.  

Вече стотици туристи са дошли на място да видят творенията му. Велин се трогнал от софиянец на 82 години, който го посетил с  жена си, понеже синът им, който живее в Торонто, искал, като се прибере в България, да си вземе скулптура. Това лято група от 40 жени с автобус от Белене дошли специално на екскурзия, за да видят творенията му. „Много хора от големите градове са виждали животни само по телевизия и интернет. Като влязат в двора, и понеже селото ни е с прекрасна природа наоколо, остават възхитени. Моята къща е нависоко и при ясно време от върха над нас се вижда Бяло море“, казва Велин. Той мечтае да направи екопътека над дома си, за да имат възможност всички туристи да видят спиращите дъха гледки над Старцево.

50-годишният родопчанин се възхищавал на предаванията за майсторите резбари по Дискавъри и Нешънъл Джиографик, но не си е и представял, че ще се захване с това.“Сега, като се връщам в детството, се сещам, че когато пасях кравата като момче, постоянно дялках, съдбата ме е тикала към това“, разказва Велин.

Завършил е текстилния техникум в Златоград. След това бил две години граничар и се уволнил през 1991 г., когато в района, в началото на прехода, нямало никаква работа. „Всичко се променяше, съкращаваха работници - и в рудниците дори не търсеха хора. И поех към София. Изкарах там към 15 години, работех в строителството“, разказва Чаушев. Преди няколко години решава да се върне да си живее в Старцево, където са и възрастните му родители, и продължил да работи в строителството.

Чаушев е футболна легенда от мъжкия отбор на Ивайловград. Започва спортната си кариера на 14 години. От подвизите си по игрищата му тръгнал прякора Марадоната. Наскоро му направили му бенефис, на който скъсал ахилес, а той, вместо да го хване униние, гипсиран ваел скулптури с резачката.

Най-големите му скулптури са два мечока - единият дълъг два метра, а другият - 1.50 метра.

ВДЪХНОВЕНИЯ

Казва, че първата си скулптура с триона направил от чакане.

“Трябваше да нарежа дърва за огрев за зимата и чаках синът да ми помогне, но той се забави на лаптопа и аз започнах да шаря с резачката по едно дърво. Неусетно се увлякох и два часа шарих по дървото. Междувременно се стъмни, стана студено, дървата не нарязах, но се прибрах на топло и продължих да си резбовам с триона, после го довършвах с длета и шлайфове. Така се получи първото ми мече”, разказва родопският карвинг творец.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?