46

Кошмар! Дете обгоря в двора на училище в Перущица

Петокласник от ОУ "Петър Бонев" в Перущица получи тежки обгаряния на двата крака в двора на училището от изхвърлена незагасена жар. Инцидентът станал вчера около 10 часа, докато Александър играел в двора на училището със съученици.

Синът ми е паднал по време на играта в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата. Той, не знаейки за нея, пада и се запалват обувките и чорапите на детето ни. Вследствие на това е с изгаряния 2-3 степен, разказа пред "Марица" бащата на детето Рангел Тотов. Когато му се обадили от училището, той успял за 5 минути да пристигне. Открил сина си в лекарския кабинет, където сестра се опитвала да му помогне. 

Кожата му беше свлечена в свивката до двете глезенчета, чорапчетата бяха направо залепнали за кожата. В момента го оперират, разказа Тотов. Детето е настанено в клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. 

Бащата е възмутен от случилото се."Недопустимо е в двора на училището, където децата играят, да се случва всичко това!", каза той.  Тотов обясни, че това не е първи случай. Той е категоричен, че ще съди училището. Смята, че в котелното, с което се отоплява сградата на училището, не се горят само пелети. А пепелта се изхвърля направо навън, посипвайки я като пътека. 

Много неприятен случай, не бягам от отговорност. Разпоредил съм проверка и до обяд ще бъда готов с доклад, който ще представя в РИО, коментира пред "Марица" директорът на училището Бойко Иванов. Той разказа, че по първоначални данни огнярът е изхвърлил жарта без да изчака тя да изгасне. Предположил, че лошото време ще я загаси бързо. 

"Инструкциите, които съм дал е жарта да се събира в кофа, да престои в нея до пълното изгасяне и след това да се изхвърля. Огнярът обаче не е изчакал", разказа Иванов. Той обясни също, че инцидентът се е случил в голямото междучасие, а децата имали разпределени райони , в които могат да играят. Те не е трябвало да бъдат там, категоричен е Иванов. Мястото, на което се изсипвала жарта, било зад училището.

Смятам себе си за принципен човек, винаги съм вземал мерки за безопасност, но нещо сме пропуснали. Не бягам от отговорност, каза директорът. Още след случилото се той е разпоредил проверка на инцидента и мястото да бъде обозначено. Иванов е категоричен, че в котелното не се гори друго освен пелети, както и че не е имало друг подобен нещастен случай, освен преди време, когато родител на друго дете се оплакал в училището, че обувката на малчугана е изгорена, но детето не е имало травми. 

Междувременно медицинската сестра на училището Надя Василева уточни, че тя е първата оказала помощ на детето. Извършила почистване на участъците и поставила стерилна превръзка. След това детето е било насочено към личния лекар. Според Василева засегнатата част от краката на момчето не е била до глезените, както обясни бащата, а горната част на стъпалото.

Снимка: родителите, Фейсбук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?