Следвайте ни

Коледарите в Пловдивско на изчезване. Оцеляха в Първенец и Войводиново

viber icon

Коледарите в Пловдивско са на изчезване. Само във Войводиново двадесетина младежи обикалят и благославят къщите за берекет, и още около четиридесет млади хора в село Първенец. В град Съединение ще има сурвакари.

През тези последни дни от годината обиколих много села в Пловдивско и разговарях с много хора с една-единствена цел - да узная къде е запазена нашенската традиция по светлите зимни празници. Оказва се, че огънчето тлее тук-там, и то благодарение на упорити читалищни ръководители. А читалището през този сезон се свързва главно със студ. Жалката родна картинка видях в десетки села в хисарската, карловската, калояновската община. Не е по- различно положението със студените, мрачни и неуютни читалищни сгради и в селищата около Пловдив. Понякога вън е по-топло от вътре, а основното средство за отопление е печката на твърдо гориво, която се пали по час-два на ден с цел икономия. 

Коледарските традиции са запазени по-силно из подбалканския край, като в село Васил Левски, Пролом и град Калофер. Дълги години обичаят в Карловско е поддържан благодарение на отец Методи Минчев от село Пролом, който продължава да ръководи групата за фолклор „От извора“ към селското читалище „Наука“. Трудно му е, защото жените са на възраст, млади хора в селото няма, а и той самият е вече на 78 години.

Отец Методи спазва стриктно всички традиции както в църковния, така и в народния календар. За него Бъдни вечер е многосимволен празник, защото бележи едновременно края на една година, с всичко добро и лошо, и началото на новата с надеждата и вярата, че  доброто и берекетът ще бъдат повече.

Задължителен елемент и до днес си остава прикадяването, което е обред за прогонване на злите сили. То се извършва от най-възрастния мъж или жена в къщата с тамян, който се е поставял на палешника на ралото или в керемида. Този обичай спазва и до днес 83-годишната Ганка Цвяткова от село Васил Левски, която 35 години е работила в селското читалище и е описала всички празници в този край. Сладкодумната разказвачка вдъхновява младите и продължава да участва в самодейните състави.

В град Съединение коледарите са заменени със сурвакари, които ще обикалят на 13 и 14 януари. Сурвакарският обичай там е описан подробно от дългогодишната учителка Костадинка Меретева.

Николай Чапански

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?