1553
Следвайте ни

Кметът на Калофер стана Перо Македонеца във филма „Ботев“

viber icon

 Двама от най-известните кметове в Подбалкана станаха герои в игрален филм, посветен на Христо Ботев. Всеки от тях получи роля, тепърва ще ги разпознаваме в лентата на Максим Генчев „Ботев“.  Двамата са приятели, откакто се познават. Единият - Румен Стоянов, е начело на Калофер вече трети мандат. Другият е Иван Иванов, бивш кмет на съседното село Васил Левски, когото всички уважават заради неговата етичност, сърдечност и начетеност.

Първи с екипа на режисьора се свързал  Иван Иванов - известен родолюбец, участник във възстановки и в самостоятелни изяви.

"Видях пост на Горан Гънчев, син на родоначалника на школата на бойни изкуства „Багатур“ Райчо Гънчев, разказва Иван Иванов. Съобщаваше се, че режисьорът Максим Генчев е създал сценарий на филм за Христо Ботев, опирайки се на биографията на гениалния поет и революционер, написана от Захари Стоянов.

 

А да видят филм за Ботев е мечта на всички калоферци". Той веднага се свързал и с Максим Генчев, и с кмета на Калофер Румен Стоянов и след броени дни учредили Инициативен комитет. Синът на Иван - Николай, също се включил в начинанието. Тримата разпространили идеята до своите приятели във Фейсбук, ала после кампанията почти затихнала.

Междувременно обаче се случило нещо неочаквано по време на дните след Мъжкото хоро на Богоявление тази година.  Въпреки призивите на кмета на Калофер Румен Стоянов, хорото да не се играе заради пандемичните ограничения, на 6 януари се събират много мъже и младежи, а градът прелива от гости.

 

След това обаче кметът получава акт от полицията и глоба като организатор на проявата. А когато това става известно в медиите, от страната започват да пристигат пари по пощата и запитвания за номер на банкова сметка - народът иска да плати глобата, но Мъжкото хоро да го има. Тогава кметът светкавично решава - парите да бъдат насочени в сметката за филма, посветен на Христо Ботев. За няколко седмици се събират 120 000 лева.

 

Междувременно резултат дават и усилията на Иван Иванов от село Васил Левски. Той лично дарява 500 лева, призовава негови приятели да помагат и осигурява участието на групи родолюбци за масовите батални сцени в сраженията при Милин камък и Околчица и за кораба „Радецки“.

 Отзовават се  Митко Кечеров от Ямбол, Тодор Стаматов от Бургас, Петър Даскалов от Стара Загора, Николай Илиев от Бургас, Ники Ди Шумен,  Стоян Асенов-Бачо от Търговище, Васил Кръстев-Капитана от Варна, Радко Радунчев с цялата група от село Бъта, Пазарджишко, Лъчезар Янакиев от Петрич, Драгомир Ошавков от Бургас, десетки приятели на школата на Райчо Гънчев „Багатур“.

Подкрепа за филма дава и карловският бизнесмен Делко Шойлеков, който е известен готвач с фирма за кетъринг. Той осигурил храната на „четниците“ на кораба „Радецки“, а те си облизали пръстите - така  я харесали.

"Свързан съм много емоционално с този филм, признава кметът на Ботевия град Румен Стоянов. Затова не съм жалил усилията. Обръщал съм се към президента Румен Радев и към вицепрезидента Илияна Йотова за съдействие и наистина след разговори с тях нещата потръгнаха много добре. А след разговори със заместник-министъра на културата доц. Пламен Славов ни бе осигурена възможност да бъдат заснети финалните сцени на кораба-музей „Радецки“, споделя кметът на Калофер.

 

За него обаче незабравими остават дните, в които участвал в снимките със своя роля. Във филма той е Перо Македонеца, близък приятел на войводата. Румен Стоянов е артистична натура, свири на гайда и на тъпан, събира често на музикантски вечери в Калофер елита на инструменталистите от фолклорния жанр - Ибряма, Васко Денев, Младен Малаков, прави надпявания между най-добрите народни певци и певици.

Сам организира и участва с гайдарския състав на Калофер в самодейни изяви, снима се в  клипове за телевизиите, които представят фолклора. Но голямото кино било съвсем друга работа.

"Винаги тайно съм мечтал да се снимам във филм и сега това дойде като един голям подарък от страна на Максим Генчев, продължава Румен Стоянов. Той ми предложи да играя Перо Македонеца. Според него моят герой и аз сме били близки по темперамент - казваме си директно всичко".

Режисьорът го усетил и кметът направо изиграл себе си. А Максим Генчев го похвалил, че се справя добре.

 

"Една от най-силните ми реплики е когато се карам с Ботев и му казвам, че се  съмнявам във въстанието. Аз минавам покрай войводата, ранен съм в крака, куцам. Но не обръщам към него и му казвам ядосано: „Къде са комитетите? Къде е Волов? Къде е Бенковски? Къде е Стамболов? Къде са. Ние сме в едно дере, аз викам, направо беше страхотно", спомня си Румен Стоянов.

Тези снимки били на Паниците край Калофер, а иначе действието във филма се развивало близо до Милин камък.

 

"Има снимки в Борован. Там си разделяме една реплика с Ботев. Аз казвам: „Борован спи“, той довършва изречението: „И вечно ще спи“.  Чакаме премиерата на филма „Ботев“ в Калофер. Вълнението е неописуемо", споделя Румен Стоянов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Филма е върховен

Филма е върховен

25.09.2021 | 22:53

Филма е върховен !След заснемането на"Свобода или смърт" - 1969 копелдаците ,ратаи и измекяри на КПСС нагло оплюха филма и с наглостта си го забраниха и заплашиха режисьора Корабов с репресии в Белене и го уволниха.А сега пак ли нагло ще плюем отрова ? А? Ние българите нямаме,друга работа освен само махана да намираме.Срам и позор от манталитета ни .

Отговори
0 0
Иван Иванов

Иван Иванов

25.09.2021 | 21:14

Боже, опази България от такива родолюбци!Автора на тази статия ,познава ли въобще Иван Иванов /Лука/.Родолюбци ,за това сме на този ред ,от такива РОДОЛЮБЦИ.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?