Следвайте ни

Кметовете на Белащица, Марково и Брестник се обявиха срещу удължаване концесията на „Холсим”

viber icon

Консолидирано становище пуснаха кметовете на Белащица, Марково и Брестник  срещу удължаване концесията на „Холксим кариерни материали”  с 15 години за добив на строителни материали от находище „Белащица”. Писмото,  подписано от новите управници на селата - Костадин Николов, Десислава Терзиева и  Атанас Шопов, е адресирано до Министерския съвет,  до министерствата на енергетиката, на околната среда и водите, до кмета на Община „Родопи” и РИОСВ-Пловдив. 

 „Тревожен е фактът, че за повече от 50 г. експлоатация на находището липсват мониторингови даннни от компетентните органи за ефекта на този огромен по териториялни мащаби добив върху всички показатели на околната среда, които да обосновават съществмуването на кариерата”, се казва в писмото. Тримата управници обясняват още, че не се отчита и факта, че през последните години жилищната територия на трите населени места се разширява прогресивно в непосредствена близост до действащото находище, което оказва пряко въздействие върху здравето и качеството на живот на прилежащото население.

В заключение тримата кметове призовават институциите, които имат отношение към проблематиката, да се ръководят : „ не само от законови и финансови съображения, а преди всичко от целесъобразността на вземаните решения, които следва да съответстват на нуждите и обществената воля и да бъдат в интерес на защита здравето на населението и качеството му на живот”, се казва още в становището. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?