Следвайте ни

Кметът на Брезово оглави сдружението „България за Сърнена Средна гора“

viber icon

Кметът на Брезово Христо Енков оглави националната инициатива „България за Сърнена Средна гора, учредена в Стара Загора снощи, 25 юни. Сдружението се обявява срещу проучването и добива на злато и полезни изкопаеми в Средна гора, което ако бъде допуснато ще доведе до екологична катастрофа в най-красивата част на планината, ще унищожи земеделието и богато археологично и културно наследство в региона.

В сдружението се обединиха пет общини –Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово.

Създаването на сдружение „България за Сърнена Средна гора“ бе провокирано от намеренията на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ да проучва и добива злато в местността „Свети Никола“, която се разпростира на територията на петте общини. Министерството на енергетиката вече бе издало разрешително на „Дънди Прешъс“ за тези дейности. Както „Марица“ подробно писа, то е от 13 декември 2019 година.

След остра реакция на кметовете на петте общини, както в резултат на гражданската подписка, която те инициираха „Дънди Прешъс“ обяви, че се отказва от намеренията си, но разрешителното за проучване и добив на злато е факт.

Учредителното събрание прие манифест, в който иска категоричната забрана от страна на държавата за търсене, проучване и добив на метали и други полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора. Сред членовете на Националния инициативен комитет на „България за Сърнена Средна гора“ са проф. Валерия Фол, изтъкна траколог и проучвател на тракийското наследство, порф. Димитър Караманев от Департаметна по инженерна химия в Западен университет в Канада, представители на гражданите от общините Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?