Следвайте ни

Калинка Згурова - от Странджа до световните сцени

viber icon

С „Мистерията на българските гласове“ славеят на Странджа обикаля четири континента и прославя народната ни песен в 50 страни

 

Името Калинка Згурова е запазена марка за българщина, за преданост към народното изкуство, за творец от най-висока класа. Наричат я "славея на Странджа“ заради красивия лиричен сопран и съвършенството, с което ни поднася омаята на странджанската народна песен.

Тази есен слънчевата Калинка Згурова-Кънева отпразнува два щастливи юбилея - 75 години житейски и 60 години творчески път. Време на всеотдаен и упорит труд, постоянство, дисциплина, увенчани с върхови художествени постижения, признание и обич в България и извън пределите .

Родена е на 25 септември 1945 г. в странджанското село Дебелт, община Средец,  в семейство на потомци на бежанци от Одринска Тракия. Името и певческата си дарба е наследила от баба си Калина. От нея знае много песни. В семейството пеят бащата и майката на Калина, леля  Руса, братовчедка.

Първата поява на сцена е през 1956 г. на Окръжния фестивал на народната песен в Бургас, когато е само на 11 години. Четири години след това, през 1960 г., се изявява на първия национален събор „Странджа пее“ в село Граматиково, където впечатлява журито. Пази мил спомен оттогава - наградата фотоапарат „Смена 8“.

Същата година заедно с още 24 българчета заминава за Германия, където в Берлин участва в надпяване с деца от 32 държави и се връща със златен медал и лауреатско звание. През 1968 г. постъпва като солистка в хора на ансамбъл „Пирин“ в Благоевград, откъдето започва нейният професионален творчески път. След това пее в ансамбъл „Загоре“, Стара Загора, и от 1973 г. е солистка към хора на ансамбъла за народни песни към БНР, претрансформирал се по-късно в хор „Мистерията на българските гласове“. Около 20 години Згурова е част от този хор, с който обикаля четири континента и поднася красотата на българската народна песен в 50 страни. Дванадесет от певиците и диригентката Дора Христова са удостоени с американската музикална награда „Грами“ (1990).

Фолклорът среща Калинка Згурова с известния композитор Стефан Кънев, когато отива при него за песен на дуета си с Руска Недялкова. Тази среща се оказва съдбовна, защото искрата, която припламва тогава, пали огъня на любовта помежду им и въпреки че тя е на 29, а той с 15 години по-голям,  през август 1976 г. те вече са съпрузи. Ражда се изключително ползотворен и продуктивен творчески тандем. Бракът трае само 16 години. Кончината на композитора го прекъсва, но силната любов и привързаност помежду им, както и съчетанието на дарбите им остават в родените от тях песни, които Кънев е написал и които Калинка е изпяла.

Винаги е получавала най-високи оценки за творчеството си както от специалисти, така и от публиката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?