Следвайте ни

Бялата смърт застига 12 души на Амбарица

viber icon

Търсенето на хора в планината, дори в най-сурови зимни условия, за хората от ПСС е мисия. 

Всяка от акциите е трудна, повечето са готов сюжет за филм. Спасители от Карлово, Сопот и Троян обхождат четири дни преспите по билото на Централен Балкан в ледения декември на 2016 г. в търсене на русенеца Тодор Владимиров, изчезнал между хижите „Добрила" и „Левски". Включва се и хеликоптер. Докато цялата държава се моли за чудо, Тодор слиза сам и невредим на хижа "Левски". Искал да се тества в палатка и чувал, имал запаси от ядки и алкохол.

Най-тежки за спасителите са случаите с фатален край. Хората от пловдивския отряд още помнят лютия януари на 2007 г., когато дни наред обикалят района на запад от връх Ботев в търсене на изчезнал младеж, участник в Алпиниадата в Северен Джендем. Спасителите търсят въпреки ураганния вятър и снеговалежа. Включват се хеликоптер и спасително куче. На петия ден замръзналото тяло на младежа е открито в района между четирилъчката и хижа "Равнец".

Безспорно най-мащабната акция, в която са мобилизирани отрядите от Пловдив, Сопот, Карлово, Троян, Ловеч, е тази от декември 1994 г., известна като Черния декември. Тогава се случва една от най-големите планински трагедии в България. Група от 50 туристи на възраст от 11 до 65 г. тръгват със сопотския лифт през хижа "Добрила"  към хижа "Амбарица" от другата страна на Балкана през едноименния връх.

На билото групата попада в мъгла, губи ориентация и се разцепва. 11 души оцеляват в импровизирано иглу на билото. Останалите продължават в преспите.

Бялата смърт застига 12 души.

Веднага след подадения сигнал за бедствие  40 спасители от Пловдив, Сопот, София, Троян тръгват към връх Амбарица. Вадят премръзнали хора от преспите. Хеликоптерите извозват пострадалите до болниците и труповете - до моргата.   

Урокът е жесток. Подценени са почти всички правила за зимно планинарство - голяма група, непознаване на маршрута, късно тръгване, лоша екипировка, коментира тогавашният шеф на ПСС Пловдив Георги Имов.  

Документален филм за трагедията - “Вихрите на Амбарица", създава участникът в спасителната операция  Минко Занковски, един от най-добрите познавачи на Балкана.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?