Следвайте ни

Община Хисаря пред фалит заради кризата с COVID-19

viber icon

Община Хисаря поиска от Министерството на финансите помощ от 500 000 лева заради липсата на приходи в местния бюджет по време на извънредното положение. Сумата, на която инж. Пенка Ганева разчита от държавата, е наполовина по-малка от планираните местни данъци и такси, които не влязоха в хазната.

"Очаквам общината да получи тази помощ, ако това не се случи, от 1 юли ще спрат да функционират важни общински дейности като сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане на парковете и зелените площи, които в Хисаря са огромни и важни", предупреди кметицата на община Хисаря. За тези дейности всеки месец общината дава над 100 000 лева, но в COVID кризата те не постъпват в бюджета.

Местните общински дейности в Хисаря се издържат основно от приходи от туризма, внезапно обаче на 13 март с обявяването на извънредното положение заради COVID-19 затвориха всички обекти в града и общината, гражданите спряха да плащат данъците.

Хисаря иска само половината от парите, които не са постъпили в общинския бюджет. За да спаси положението, инж. Пенка Ганева е предприела мерки за намаляване на разходите. Тези мерки орязват изцяло културния календар, спортната програма, както и цялата инвестиционна програма. Няма да се проведат такива значими събития като празници на Хисаря и фестивалът Вия Траяна, както и няма да се реализира проект за 50 000 лева за облагородяване и ремонт на входа на града откъм Пловдив.

В същото време част от служителите, чиито заплати се формират от местни приходи, излизат в неплатен отпуск, друга част - около 20 на брой, които работиха в общинския пазар, общинските минерални бани и паркингите, са съкратени.

Разходите се увеличиха и заради мерките срещу разпространението на коронавируса - за дезинфекция, обезпаразитяване, миене на улици.

С отварянето на детските градини разходите за общинските дейности отново скачат, без да са обезпечени с приходи, посочи инж. Ганева. Сега е изключено да се правят сборни групи, както през август. Но пък затова в забавачниците има две групи с по две деца, с които работят по две детски учителки и по едно лице помощен персонал. Групите са с по две, три или най-много с единадесет деца.

Ако общината получи исканата помощ от Министерството на финансите, дейностите ще се нормализират след 31 юли. Ако обаче Хисаря остане без очакваната подкрепа, общината ще фалира, категорична е инж. Пенка Ганева.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?