Христо Цолев дарява картина на къща-музей „Иван Вазов”

По случай 1 ноември, Деня на народните будители, бившият кмет на Сопот и първи председател на Общинския съвет след учредяването на общината, Христо Цолев, дарява на къща-музей "Иван Вазов" своя картина с изображение на Вазовата къща.

Христо Цолев е известен художник и дърворезбар, а творбата е част от изложбата му "Вазовия Сопот", посветена на 80-годишнината от създаването на музея на Патриарха на българска литература.

Рисувах тази картина в продължение на две години, споделя авторът, чието творчество в голямата си част е посветено на родния му град. В нея съм вложил любовта си към Сопот и преклонението си пред Иван Вазов. Нейното място е в музея, заяви Христо Цолев пред "Марица".

От близо две години Христо Цолев изгражда параклис във вилното си място над Сопот. Храмът се нарича "Свети Николай Чудотворец" и се очаква , че ще бъде отворен на Никулден.

В същото време в Радиното училище експонирана изложбата на художника "Вазовия Сопот".

Приходите от продажбите на картините Христо Цолев ще вложи в довършителните работи по храма. Четири от творбите, посвени на Вазовия Сопот вече са продадени, научи "Марица".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?