Хляб с вино и орехи показаха в Нощта на учените в УХТ
- 17:10, 01.10.2016
- 374
- 0
За 10-та поредна година Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на Европейската нощ на учените в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.
Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест „научни работилници”, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и гостите в Европейската нощ на учените. „Като водещ образователен и научен център в края на октомври УХТ ще бъде домакин на международна конференция, в която ще вземат участие над 180 учени от повече от 20 държави на Европа, Азия и Африка и отново ще стане място за демонстрации на иновативни разработки“, подчерта проф. Динков.
За първи път акцент в Европейската нощ на учените бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ.
Той е нова разработка на катедрата „Технология на зърнените, фуражните и хлебни продукти“ съвместно с катедра „Процеси и апарати“ и е част от докторска дисертация.
На щанда на преподавателите и студентите с ръководител доц. д-р Анна Колева и доц. д-р Цвета Гогова можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти, които се обучават по програма „Еразъм“ в УХТ.
Сред новите асортименти, които демонстрира ВУЗ-а е и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб „Топи“, предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници.
Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България.
За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност „Кетъринг”, който създаде истински празник за малчуганите. Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева".
Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест „научни работилници”, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и гостите в Европейската нощ на учените. „Като водещ образователен и научен център в края на октомври УХТ ще бъде домакин на международна конференция, в която ще вземат участие над 180 учени от повече от 20 държави на Европа, Азия и Африка и отново ще стане място за демонстрации на иновативни разработки“, подчерта проф. Динков.
За първи път акцент в Европейската нощ на учените бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ.
Той е нова разработка на катедрата „Технология на зърнените, фуражните и хлебни продукти“ съвместно с катедра „Процеси и апарати“ и е част от докторска дисертация.
На щанда на преподавателите и студентите с ръководител доц. д-р Анна Колева и доц. д-р Цвета Гогова можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти, които се обучават по програма „Еразъм“ в УХТ.
Сред новите асортименти, които демонстрира ВУЗ-а е и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб „Топи“, предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници.
Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България.
За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност „Кетъринг”, който създаде истински празник за малчуганите. Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева".
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
0 коментара