Следвайте ни

Хляб с вино и орехи показаха в Нощта на учените в УХТ

viber icon
За 10-та поредна година Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на Европейската нощ на учените в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест „научни работилници”, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и гостите в Европейската нощ на учените. „Като водещ образователен и научен център в края на октомври УХТ ще бъде домакин на международна конференция, в която ще вземат участие над 180 учени от повече от 20 държави на Европа, Азия и Африка и отново ще стане място за демонстрации на иновативни разработки“, подчерта проф. Динков.

За първи път акцент в Европейската нощ на учените бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ.

Той е нова разработка на катедрата „Технология на зърнените, фуражните и хлебни продукти“ съвместно с катедра „Процеси и апарати“ и е част от докторска дисертация.

На щанда на преподавателите и студентите с ръководител доц. д-р Анна Колева и доц. д-р Цвета Гогова можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти, които се обучават по програма „Еразъм“ в УХТ.

Сред новите асортименти, които демонстрира ВУЗ-а е и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб „Топи“, предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници.

Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България.

За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност „Кетъринг”, който създаде истински празник за малчуганите. Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева".
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?