Следвайте ни

Доброволци почистват Паметника на трите поколения в Перущица

viber icon

Честването в Дановото училище за Деня на народните будители в Община Перущица е отменено заради увеличения брой заразени от COVID-19. Така шумните празненства ще бъдат заменени от будни доброволци, които ще почистят Паметника на трите поколения и района около него. Инициативата е под мотото „Да изчистим Перущица заедно“ и е дело на местната пивоварна. Общината пък ще подкрепи участниците с необходимите консумативи – ръкавици, чували и предпазни маски.

„Пространството е изцяло на открито, което позволява да се съберем и да бъдем спокойни за здравето си при спазване на мерките за дистанция от 2 метра. Задължителна е и употребата на ръкавици и маски. За гражданите над 18 г. ще има комплимент от Hils beer“, отбелязват организаторите.

Почистването на Паметника на трите поколения и района около него започва в 11.00 ч. на 1 ноември. Всички будни граждани могат да се присъединят към мероприятието.

 

История на паметника:


Мемориален Паметник на трите поколения Перущица е открит през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущенци. Изграден е на историческия хълм „Власевица“, където е лобното място и каменната пирамида на тримата старци парламентьори- Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов от Перущица, убити от башибозуци в последната седмица на април 1876г. по време на въстанието. Под паметната плоча в мраморния ковчег не са положени техните кости. Както и в свещените подмогилни храмове на траките, няма тленни останки. 

В тавана на подземието, където е поместен, има отвор както в силозите за изстрелване на ракети. Но само наглед дупката е обикновен цилиндър. Стените му властно са поделени на осем сектора и това го превръща в прикрит октагон, каквито отварят магичното пространство за преходи между нашия свят и измерения, достъпни за обожествените, посветените, душите на праведните и на приютените страдалци за спасителната вяра.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?