Следвайте ни

Десетки доброволци почистиха Паметника на трите поколения в Перущица

viber icon

Десетки доброволци  почистиха Паметника на трите поколения в Перущица и района около него. Инициативата  е дело на местната пивоварна. Общината пък подкрепи участниците с необходимите консумативи – ръкавици, чували и предпазни маски.

"Радвам се, че имаше много доброволци, сред които и много деца и всички те се вълнуваха и потрудиха да подобрят визията на един от символите на града. Вярвам, че заедно ще поддържаме и пазим добрия резултат”, каза Мария Витанова Вълканова. 

Будните граждани събраха над 30 чувала с боклуци и избуяла суха трева измежду плочките. Сред събраното бяха картонени и найлонови опаковки опаковки, пластмасови бутилки и изпотрошени камъни. 

„Пространството е изцяло на открито, което позволява да  бъдем спокойни за здравето си при спазване на мерките за дистанция от 2 метра“, отбелязват организаторите. По време на почистването всички доброволци използваха ръкавици, а с маски бяха само тези, около които има повече хора и те не са членове на семейството или обичайното им обкръжение. 

За гражданите беше осигурена вода, а за тези над 18 години в края на мероприятието имаше и бира от местната пивоварна. След ползотворната работа те седнаха да отморят на по чаша бира на четирите разположени маси. Те бяха с отстояние повече от два метра една от друга.


Мемориален Паметник на трите поколения Перущица е открит през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущенци. Изграден е на историческия хълм „Власевица“, където е лобното място и каменната пирамида на тримата старци парламентьори- Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов от Перущица, убити от башибозуци в последната седмица на април 1876г. по време на въстанието.

Снимки: Мария Витанова Вълканова

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?