Следвайте ни

Дават на съд и Местан, и бащата на убитото дете

viber icon

Окръжната прокуратура в Кърджали обвини бившия  депутат Лютви Местан за катастрофата край село Загорско, при което загина малко дете. На съд отива и бащата на хлапето, шофирал другата кола. Двамата са привлечени като обвиняеми при условията на независимо съпричиняване.

Трагедията се разигра на 14 април 2019 година на главен път край село Загорско. При катастрофата на двата автомобила почина двегодишно момиченце. Първоначално за произшествието бе задържан само лидера на ДОСТ и бивш лидер на ДПС Лютви Местан. Другият шофьор Юсеин Ахмед бе обвинен едва през декември 2019 г.

Разследването бе извършено от екип следователи от Кърджали, но взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Пловдив. разследването бе удължавано няколко пъти.

Юсеин Ахмед е обвинен за това, че нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата - не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.

Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка. Освен това не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му, 6-месечното дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която пък не е била и монтирана с триточков колан за задната седалка.

Обвинението срещу Ахмед е, че в резултат по непредпазливост е причинил смъртта на малолетното си дете - престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

Лютви Местан е предаден на съд също с обвинение, че е нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата - при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, и извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил и не го пропуснал. Местан също е обвинен, че в резултат на непредпазливост е причинил смъртта на малолетното дете. Престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В във вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила - БМВ и "Фолксваген Фаетон", които се намират на съхранение в база на МВР. Изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи. Експертизите са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта и на двамата водачи.

Спрямо Юсеин Ахмед е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 1000 лева, а Лютви Местан е с мярка с гаранция от 10 000 лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дончо

Дончо

12.08.2020 | 16:08

Ще осъдят невинен баща и ще пуснат виновен депутат, щото си плаща с гплеееми пари.... Тъй е в Банана репблик Бългерия

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?