Следвайте ни

Дани Каназирева с четиригодишен план за водоснабдяването на община Брезово

viber icon

Дани Каназирева дава силно рамо на община Брезово, областният управител избра средногорската община, която е трета по територия  в Пловдивска област, за своето първо посещение в началото на мандата. Темите на  срещата с кмета на Брезово Христо Енков и кметовете на населените места и кметските наместници бяха състоянието на водоснабдяването, язовирите  и пътищата в общината.  Част от тях вече имат решение, стана ясно в края на срещата. Работим  в пълен синхрон, бързо и делово, с конкретни срокове и отговорници, заяви Христо Енков. За първи път на община Брезово се гледа толкова експертно и отговорно. Обсъждането на проблемите с областния управител  дава силен тласък за тяхното решаване, допълни той. Каназирева пристигна в Брезово  със заместничката си Евелина Апостолова  и с екип експерти.

Водоноската излиза от брезовското село Пъдарско съвсем скоро, нов водоизточник между селата Борец и Момино ще доставя жизнено важната течност на местните жители. Проектът е в  ход, той ще бъде финализиран до няколко месеца.  От новата сонда за питейна до Пъдарско ще бъде изграден водопровод с дължина близо 2 километра. Търсенето на правилното решение продължи няколко месеца и то бе намерено след срещи на Христо Енков  с областният управител и В и К – Пловдив.

Нова сонда до досегашния водоизточник ще доставя достатъчно количество питейна вода на Стрелци. Тя бе изградена преди два месеца, общината е изпълнила своите  ангажимента. Чакат се документи от Басейнова дирекция. Досега Стрелци се снабдяваше с вода  гравитачно, водоизточникът обаче не бе достатъчен да захрани селото. 

Предстои решаването на сложен проблем в Свежен. Местният язовир трябва да бъде узаконен като вододайна зона, която захранва селото и други населени места.  Преди десет години там е била изградена помпена станция. Първите проби не дават добър  резултат, тъй като водата, която се тегли е от дъното на язовира. Направен е втори етап с поплавъчен всмукател. Сега резултатите са добри. Но язовирът трябва да се узакони като вододайна зона 1, а това изисква  нови средства, почти невъзможно и се търси решение. За първи път да се помогне за решаването на този проблем сега се ангажира областния управител, посочи кметът на Брезово Христо Енков.

Централен водопровод във Върбен е  трябвало да бъде подменен 2019 година, но по  незнайни причини това не се е случило, макар да е имало е осигурено финансиране  от държавата през В и К. Този  водопровод захранва Дрангово, Златосел, Върбен. Предстои разговор с управителя на В и К.

След ремонт на изпускателния кран, аварирал преди десетина години, извършен  в неделя, язовирът край Розовец вече се пълни с вода.

Проблемът в цялата община е остаряла водопреносна мрежа.Община Брезово, експерти от областна управа и от В и К  вече изготвят четиригодишен план, в който подмяната на старите водопроводи ще бъде един от приоритет. Сега от стара мрежа се  губи повече вода отколкото жителите получават, посочи Христо Енков.

На срещата бе обсъдено и състоянието на язовирите и тяхното управление.  Брезово е  общината с най-много язовири – 56 на брой. Местна власт иска да прехвърли 51 от тях на държавата, затова има решение на  Общинския съвет от 2018 година. Поддръжката на един язовир е между 3000 и 10 000 лева годишно.

Община Брезово получи много силна подкрепа от областния управител Дани Каназирева за решаване на проблемите със старите и нуждаещите се от ремонт пътища от републиканската пътна мрежа, посочи още Христо Енков.  Част от тези пътища са Пловдив-Брезово-Павел баня и Брезово-Долна махала. Те се нуждаят от ремонт.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?