Следвайте ни

Черен петък ама български

viber icon

Черният петък чука на вратата, а ловците на отстъпки са изяли с кориците каталозите на големите марки и вериги. Black Friday е свързан с най-големите и масови намаления при почти всички продукти на пазара на дребно. Неофициално той дава старта на голямото празнично пазаруване преди Коледа и Нова година. Вече 8 поредни години петъкът на големите намаления чупи рекорди в приходите. Върхът бе достигнат миналата година, когато бяха реализирани покупки за повече от 682 милиарда долара. Прогнозите за този петък са за ръст в рамките на 4.5%, до близо 719 милиарда долара, в световен мащаб.

И ако зад Океана Черният петък е не само предпразнична традиция, но и част от потребителската култура на няколко поколения, то в България денят на големите намаления често е свързан и с големи разочарования. Защото тук отстъпките обикновено са частични или се отнасят за определено количество стоки, останали на склад. Така например в двете водещи вериги за продажба на черна и бяла техника за 23 ноември са обявени отстъпки между 10 и 25%. Има и значително по-примамливи оферти с 40% намаление, но в повечето случаи това са ограничени бройки стари модели. Най-голямата румънска компания, специализирана в онлайн търговията с техника и редица стоки за бита, която представи и концепцията за Черен петък пред българските потребители, залага много по-сериозни отстъпки. От 15 до 60% ще бъдат намалени артикулите, предлагани от сайта в петъчния ден.

Повечето големи мебелни магазини в страната залагат на отстъпки до 20% за Черния петък. За сравнение - един от лидерите в продажбите на обзавеждане за дома на дребно ще направи намаления от 40 до 80% за клиентите си от Великобритания. Същата верига в България все още не е обявила специални предложения или намаления за Черния петък. Специалисти казват, че българите пазаруват предимно дребна техника, дрехи и обувки по време на ежегодните намаления. Като основна причина голяма част от компаниите и търговците все още да не възприемат тази практика е сравнително ниската покупателна способност на местния потребител. Така например определен модел телевизор, излязъл на пазара преди 10 месеца, за търговците в САЩ вече е морално остарял и може да бъде намален с до 75% по време на Черния петък. Същият модел в България обикновено е актуален до две години след излизането му и съответно първоначалната му цена почти не се променя. Най-сериозни намаления са склонни да направят търговците на облекло и обувки, като в този сектор отстъпки от по над 50% са нещо обичайно.

В Пловдив моловете и обектите на големите търговски вериги вече са започнали подготовка за Black Friday. Всички те ще работят с удължено работно време в петъчния ден. Редица магазини под тепетата готвят и различни допълнителни акции и томболи за клиентите си в деня на големите разпродажби. Профилът на купувачите през миналата година е показал, че най-активни в пазаруването са били младите пловдивчани - между 18 и 35 години.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?