Следвайте ни

Броим от 5 до 47 лв. за жива елха

viber icon

Увеличава се търсенето на живи елхи за Коледа, съобщи инж. Елин Лилов, зам.-директор на Южно централно държавно предприятие (ЮЦДП). Над 26 000  коледни дръвчета ще подсигурят за продажба от ЮЦДП. 

Цената им варира от 5 до 47 лв., в зависимост от разсадника на предприятието и големината на дървото. В Смолянска област разсадници има в Смилян и Борино. Освен от тях родопчани могат да си купят живи елхи и в Смолян на 9 декември, когато ще се продават пред сградата на Горското стопанство. 

В останалите области от ЮЦДП  коледни дръвчета предлагат разсадниците в Батак, Пещера, Ракитово, Пловдив, Женда и Чепино. Естествени елхи ще се продават и в Кърджали, Пловдив и Пазарджик. От 3 до 8 лева пък са отрязаните дръвчета, според големината. Подсигурените отсечени елхи са близо 21 700, а с коренова система са 4700. Тази година предприятието отново има готовност да дарява коледни дръвчета  на социални заведения, детски градини и училища. Горските ще следят изкъсо за неправомерно отсичане. Минималната глоба за това е 100 лв.

„Разликата в цената на елхичката и глобата е сериозна и е по-добре човек да си закупи законно добита елхичка. Тя трябва да е придружена с писмен документ -позволително за транспортиране и пластмасова пластина, която се поставя на дръвчето. Това доказва законния произход на елхичката“, каза инж. Лилов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?