Следвайте ни

Броим от 5 до 47 лв. за жива елха

Увеличава се търсенето на живи елхи за Коледа, съобщи инж. Елин Лилов, зам.-директор на Южно централно държавно предприятие (ЮЦДП). Над 26 000  коледни дръвчета ще подсигурят за продажба от ЮЦДП. 

Цената им варира от 5 до 47 лв., в зависимост от разсадника на предприятието и големината на дървото. В Смолянска област разсадници има в Смилян и Борино. Освен от тях родопчани могат да си купят живи елхи и в Смолян на 9 декември, когато ще се продават пред сградата на Горското стопанство. 

В останалите области от ЮЦДП  коледни дръвчета предлагат разсадниците в Батак, Пещера, Ракитово, Пловдив, Женда и Чепино. Естествени елхи ще се продават и в Кърджали, Пловдив и Пазарджик. От 3 до 8 лева пък са отрязаните дръвчета, според големината. Подсигурените отсечени елхи са близо 21 700, а с коренова система са 4700. Тази година предприятието отново има готовност да дарява коледни дръвчета  на социални заведения, детски градини и училища. Горските ще следят изкъсо за неправомерно отсичане. Минималната глоба за това е 100 лв.

„Разликата в цената на елхичката и глобата е сериозна и е по-добре човек да си закупи законно добита елхичка. Тя трябва да е придружена с писмен документ -позволително за транспортиране и пластмасова пластина, която се поставя на дръвчето. Това доказва законния произход на елхичката“, каза инж. Лилов.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?