Следвайте ни

Бойко Борисов и Радев един до друг на дувар в Старо Железаре

viber icon

Строителите на България в развитие грейнаха на една от най-големите бели стени в Старо Железаре. Графичната рисунка е дело на известния художник Венцислав Пирянков, който в продължение на няколко години заедно със съпругата си Катаржина и негови студенти рисуват лицата на световни знаменитости по стените на  къщите и дуварите в средногорското село.  

Тази година пандемията „Covid-19“ ограничи намеренията на артиста да продължи своя проект за възраждане на българското село и в Старо Железаре не дойдоха студентите на Венци Пирянков. Той обаче не остави идеите си  затворени и създаде поредния стенопис, този път в него  са събрани  знаковите лица на съвременна България.

 “Строителите на България в развитие“ още малко и ще бъде готов, коментира  неговият автор. Замислен и изпълнен с традиционното леко и небрежно чувство за хумор на Венцислав Пирянков, стенописът  е  коментар към днешният ден и не чак толкова далечното и забравено минало. Но за да спазим важният за този проект обичай, трябва да споменем, че изключително необходими и важни сте вие, нашата искрена, откровена, предана и както винаги критично настроена публика, допълни той.

Артистичният дует  се обръща към публиката за  съвет, мнение или предложение.

Над групата фигури, представящи Строителите на България (всички ни добре познати), искаме да впечатлява надпис, който ще е мотото, девизът на тази композиция, казват Венци и Катаржина Пирянкови. Те имат четири идеи и търсят мнението на публиката. Техните предложения са:

1. Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг

2. Градил Илия килия…

3. We built this city on rock and roll

4. Нас не догонят!

Пишете в коментара, коя според вас е най-удачнатa. С огромно нетърпение очакваме също ваши предложения, канят двамата художници.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стоян

Стоян

09.09.2020 | 14:02

"Градил Илия килия..." е много добро попадение :)

Отговори
0 0
Петров , П. П.

Петров , П. П.

31.08.2020 | 11:01

Най би било подходящо да се изрисува един отлозган кокъл над композицията и на него да се напише :Те славно се бориха за него !

Отговори
2 0
Телец

Телец

30.08.2020 | 17:39

Само колко е гофин президента....хвала на художника!!! Ама да питам кои са другите шебеци на картината?????

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?