Следвайте ни

Боил Банов даде рамо на Сопот честването на 170 години от рождението на Иван Вазов

viber icon

Министърът на културата Боил Банов заяви подкрепа на инициативите, свързани с честването на 170 години от рождението на Иван Вазов в Сопот през следващата година. Това стана по време на среща с кмета на общината Деян Дойнов и Анелия Бочева, заместник-председател на Общинския съвет, която се проведе в Министерството на културата.

През 2020-а година се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. За жителите на община Сопот и за всички българи опазването и почитането на Вазово творчество и завети трябва да се превърнат в национална кауза, отбеляза кметът на Сопот Деян Дойнов в разговора с министър Боил Банов. Той благодари за изразеното съгласие за партньорство и готовност да провеждане на общи инициативи, свързани с годишнината от страна на представителите на министерството.

В родния град на Вазов вече започва подготовка на мащабна програма за честване на юбилея. Кулминацията ще бъде на 9 юли, рождената дата на Патриарха на българската литература. Тя обаче ще бъде предшествана от прояви, в които ще участват всички поколения. 

Още  в началото на своя предходен мандат кметът Деян Дойнов се зае да  създаде нови паметни места в града, посветени на народния поет. Преди три години в Сопот на историческия хълм Трапето  бе изграден надпис с първия стих на най-българското стихотворение „Аз съм българче“, който вече е едно от най-посещаваните места в Подбалкана. По инициатива на Дойнов бе създадена и Вазова алея – стихове на поета грейнаха на специални табла по пътеката от родната му къща, покрай църквата „Св. св. Петър и Павел“ до надписа „Аз съм българче“ на хълма Трапето.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?