Следвайте ни

Бог се смили над Югово! Дъжд се изсипа в помощ на огнеборците

viber icon

Дъждът, който падна тази нощ над Югово в Родопите, не е бил достатъчен, за да загаси пожара, но все пак е намалил неговата интензивност. 

Днес ще бъде по-лесно на огнеборците да работят по овладяването на двете огнища, заяви главен инспектор Димитър Бришимов от пожарната в Пловдив, който ръководи гасителните дейности.

"Днес се надявам поне единият от пожарите да бъде на 100% обработен, а другият да бъде насочен в безопасна посока към пропаст. Към Югово проблемът е решен вече, там са изградени просеки“, каза Бришимов пред медии.

Той обясни, че дъждът е бил по-силен и интензивен в ниската част към Нареченски бани, за разлика от високата част, където е основният пожар.

Пожарникарите се надяват по-малкият от пожарите днес да бъде потушен и да се работи за гасенето на другия. Двата пожара са на разстояние 6 км един от друг.

Опасност за населените места няма, тъй като пожарът е овладян още в сряда откъм тази страна.

В гасенето участват 50 военнослужещи, 20 пожарникари, 20 доброволци и 25 горски работници. Очаква се да се включат и още доброволци. В готовност е да се включи и вертолет „Кугър“.

В потушаването на пожара за пореден ден участват и  служители на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

"Пет наши камиона качват вода с цистерни откакто пожарът е станал. До момента над 300 тона вода са качени. През нощта е паднал не много силен дъжд. Не се вижда толкова активно да пуши вече пожарът. Качват се да довършат това гасене, особено в пресечените местности и деретата, където е съсредоточено по-голямо количество изгоряла маса. От 6 горски стопанства има хора с противопожарни автомобили. Отделно целият състав от стопанството е там. Има и 2 булдозера. Правят противопожарни просеки. Има доста доброволци и военни - около 50 човека", каза Здравко Бакалов, началник на Юноцентралното предприятие в Смолян, цитиран от БНР.

Припомняме, че по-рано служител на пожарната в Пловдив e пострадал леко при инцидент на пътя Пловдив - Чепеларе, съобщиха от полицията. 

Той е пътувал с аварийно-спасителен автомобил с още един свой колега, за да се включат в действията по гасенето на пожара край Югово. 

Специалният автомобилът се е блъснал в друга кола, но няма други пострадали. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?