46

Анимационни герои превземат фестивала Старо Железаре 2022 СНИМКИ

Екип от млади художници от Полша и България, под окотo на Катаржина и Венцислав Пирянкови, подготвя тази година стенописи под мотото „НИЕ СМЕ ГЕРОИТЕ“. 

Любими анимационни герои ще придружават политици и други важни личности, които са се опитали по всякакъв начин да променят света ни в последно време. Ще видим какви коментари и размисли ще се появят. Тазгодишното издание на комиксите е пастиш, подчертаващ ежедневието, напоено с абсурдите на света, наблюдаван през призмата на искрен коментар на Доналд Дък, Заека Бакс, Шрек, Флинтстоун и Симпсън или Тримата Глупаци.

Бригада от комикси пристига в Старо Железаре, за да коментира текущото състояние на света, намеренията на играчите от новия световен ред. Със сигурност ще се шуми за войната в Украйна, която потисна затихващата пандемия. Путин и Желенски ca на първа линия. Каква е ролята на Америка тук? Ами мразещата Русия Полша? Какво правят милиардерите - Илон Мъск и Джеф Безос се издигат в небето с Бъз Лайтър от Играта на играчките. От разстояние Олга Токарчук и Георги Господинов се опитват да намерят смисъла на сегашното съществуване, записват мислите си в книгите си, съветват ги с мъдростите на Мечо Пух.

Старо Железаре ще се превърне в Южен парк в края на юли. Анимационните герои са лишени от смущение, те използват преувеличение, благодарение на което техните изказвания стимулират въображението и направо показват слабите места на явленията на геополитическата сцена. 

 

Старо Железаре е село, в което живеят все по-малко хора, повечето са възрастни. Тази година на мястото на хранителния магазин се появи траурна агенция. Днес ни мина Мария - доста над 90 - тя е била учителка в селото през 60-те години. Понякога търсим мъдър човек, който да ни даде златен житейски урок. Срещата с Мария винаги е такъв момент. Позовавайки се на драматичната история на селото, тя през сълзи пожела да предаде, че Старо Железаре винаги се е борило срещу войната. Не за една или друга политика, а за мир. И в името на мира трябва да предадем посланието си, като рисуваме стенописи. 

Времето след пандемията и времето на войната със съседите, което хвърля страните в Европа в рецесия, ни подтиква да включим отново Форест Гъмпа и като него по-добре да избягаме от цялата суматоха, където пипер расте, да не сепоглеждаме назад.

Или като Алиса в страната на чудесата, да използваме въображението си, защото „Въображението е единственото оръжие в борбата с реалността“.

От 26 юли можете да се срещнете с нашия екип, който всеки ден рисува нови герои по стените в Старо Железаре, информират организаторите, и канят български артисти да се присъединят до края на септември. 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?