Следвайте ни

Ангелите на планината: Спасявали сме и парапланеристи

536 доброволци, разпределени в 33 отряда, готови да се притекат на помощ в снеговете

viber icon

Малцина знаят дори фамилиите и професиите им. Те са инженери, ITспецове, бизнесмени, лекари, фелдшери, жп служители, магазинери, счетоводители. Обединява ги мисията да спасяват хора, претърпели бедствия в най-непристъпните места на страната. На тях разчитаме, когато се загубим или пострадаме. В суровата зимна планина те са надежда за спасение. Те са корави мъже и смели жени. Не обичат да говорят колко души са спасили, при това напълно доброволно. Хубаво е, че ги има - всеотдайните ангели на планината.

 

Рекорден брой от 108 акции със спасени 2522 души, отчетоха от ПСС за 2018 година. 459 доброволци и 8 кучета са участвали в акциите. Била е оказана помощ при 2670 случая на ски писти.

536 спасители, разпределени в 33 отряда, ни оказват помощ при нужда. Те са разпределени във всички по-големи планински селища. В екипите са включени и 58 лекари, които са доброволни планински спасители. 

Пловдивският спасителен отряд е създаден през 1949 година. Той е трети по големина в България след тези в София и Самоков. Състои се от 25 души, от които 24 доброволци, сред които две жени. 

Отрядът на Карлово е създаден през 1955 г., негов шеф е Христо Стаменов. Отрядът в Сопот съществува официално от 1964 г. съставът му е от 14 души. От 1978 г. негов шеф е Цвятко Цветков. Спасителният отряд на Калофер също е създаден през 1964 г. Състои се от петима души, шеф е Петър Радулов.  

След подаден сигнал за бедствие в планината първата група тръгва на 30-40-ата минута, а втората - най-късно до час.

Спасителите преминават двугодишен период на обучение. На всеки три години пък имат летни и зимни атестационни занятия и чрез полагане на изпит заверяват правоспособността си. Обикновено планински спасители стават момчета планинари, за които да помагаш е мисия. Трябва да са в добра физическа форма. Да са готови във всеки момент да тръгнат в акция в планината, която ще трае с часове, а понякога с дни. 

Проблемът с набирането на начинаещи спасители в последните години е голям. Намаля броят на стажантите в специализираните курсове. Планинското спасяване е допълнителна отговорност, не всеки може да го практикува, като го съвместява с редовната си работа. А и е изключително рискова дейност - виси се на въжета по скали, карат се ски в трудни необработени терени. 

Няма закон за доброволчеството и проблемите с работодателите се разрешават на добра воля. В Пловдив спасителите нямат проблем с това да тръгнат в акция, ала в национален план проблемът трябва да бъде решен.

Освен високорискова планинското спасяване е и скъпоструваща дейност. До 10 000 лева може да струва спасителна акция с хеликоптер, ако пострадалият няма застраховка.  

Спасителите трябва да имат много умения, включително и да оказват долекарска помощ, обяснява шефът на сопотския отряд Цвятко Цветков. Миналото лято с колегите му помогнали на парапланерист, който буквално се забил с краката напред в скалите над Сопот. Ръцете, краката и гръбнакът му били на парчета. Спасителите шинирали натрошените крайници толкова професионално, че лекарите в Пловдив им благодарили.

Често срещите на планинските спасители с пострадали туристи раждат приятелства, разказва шефът на отряда в Карлово Христо Стаматов. Инцидент, който завършва щастливо, свързва спасителите от Карлово с Рахил от Истанбул, която години наред им изпраща баклава за Нова година.

Преди няколко години Рахил си счупила глезена на стълбите на хижа „Васил Левски“. След сигнала карловските спасители я свалят на носилка до града, където я настаняват в болница.

Няколко години наред благодарната Рахил изпраща за Нова година баклава и благодарствени писма на български на карловските планински спасители.

Неотдавна пък французойката си счупила шийката на тазобедрената става между хижите „Балкански рози“ и „Хубавец“. Спасителите я свалили на носилка до Карлово. Благодарната жена писала няколко пъти, пращала и снимки, показващи, че е оздравяла и се движи нормално.

Как се взема звание 

Кандидатите за планински спасители трябва да са навършили 20 години, да са в добро психическо и физическо здраве, да владеят отлично ските. Преминават двегодишно обучение, при което придобиват умения за оказване на медицинска помощ, техника и тактика на планинско спасяване, ориентиране, комуникация, транспортиране, скално и въздушно спасяване, лавинна безопасност. След успешно положен изпит кандидатът получава званието планински спасител.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?