Следвайте ни

6-годишен се хвана на мъжкото хоро в Калофер (ОБНОВЕНА)

viber icon

В Калофер местният Йордановден е национален празник, стана ясно и тази сутрин. Повечето от фирмите са освободили работниците си, за да се включат в тържествата. Те вече започнаха с традиционното мъжко хоро.

В момента над 50 калоферци облечени в национални носии играят хоро край Тунджа под звуци на гайди и тъпани. Те бяха изведени от къщата на кмета с Ботевата песен "Майце си". Край Черковския мост на Тунджа вече е пълно с хора. Калоферци казват, че миналата година тук е имало над 12 000 гости от цялата страна. Тази година хорат също не са малко, но едва ли ще стигнат миналогодишия рекорд.

Кметът на града Румен Стоянов току-що призова гостите да оставят калоферци да направят празника , както го правят от десетилия. Той каза всички сте добре дошли, но минете по-настрани, за да не пречите на калоферци. Водата е за всички, на този ден тя е свещена и всеки може да се окъпе, стига да може.

Очаква се всеки момент свещениците да дойдат на Черковския мост, да произнесат слово и да хвърлят кръста в Тунджа.

Хорото още е отвън, към 8 часа ще бъде хвърлен кръста. През нощта ледът е сковал Тунджа, но местните са го чупили, за да проведат традицията.

П.п. - Драгомир Коджейков е най-малкият участник на мъжкото хоро в Калофер. Веднага след като отец Тодор хвърли кръста в реката, мъжете го подадоха на най-малкия участник, както повелява традицията. В момента калоферци играят вътре в Тунджа. Гостите се удържаха, стоят отвън и гледат танцьорите. В хорото участват само местни.

Здравко Димитров е единственият политик, който игра на хорото. Депутатът и бивш областен управител на Пловдив е чест гост на мъжкото хоро.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

r

r

06.01.2015 | 10:15

BOG iska da NE KRADEM ,LUJEM, PRELUBODEISTVAME,no horata obichat babeni devetini i ezicheski obichai...tova studuvane ,tezi EZICHESKI izmislici...daje nosiat PROKLIATIE.BEZ BIBLIA niama HRISTIANSTVO!

Отговори
0 0
Йордан

Йордан

06.01.2015 | 09:16

Честит празник на всички именници!А Здравко Димитров е истински мъж и Човек. Да даде Господ такъв Човек да управлява Пловдив .

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?