2374
Следвайте ни

Затлачено корито на река Чая притеснява хората

viber icon

Затлачено корито на река Чая в района на Асеновград притеснява хората. От дълго време то е обрасло с буйна растителност, сред която и големи растения, но така не е почистено. Притеснителното обаче е, че това се случва на фона на покачените водни нива от дъждовете, а според гражданите местната власт нехайства.

„Много преди сигнала на гражданите от общината сме взели мерки. Процедурата обаче се бави, защото части от реката попадат в Натура 2000 и там процедурата е по-сложна. Съгласно закона е предвидено да се запазят растителните видове, които са защитени, както и ако има защитени птици, които гнездят в района. Свикали сме комисия, съставена от представители на РИОСВ, Басейнова дирекция и на общината “, заяви зам.-кметът на Асеновград Стоян Димитров пред БНТ. Той увери още, че общината има подсигурени средства и чака процедурата да приключи. При нужда след оценяване на растителността ще бъде осигурена и допълнителна сума.

Зам.-кметът Стоян Димитров добави още, че в момента тече премахване на избуялата растителност в реката в района на с. Бачково, който също попада под Натура 2000. Там оценката на растителността, маркирането й и избора на изпълнител са отнели около 4 месеца.

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?