49
Следвайте ни

Заради летните температури през уикенда: Белинташ почерня от туристи СНИМКИ

viber icon

Летните температури през уикенда накараха много любители на планината да се насладят на природата в последните забравени дни от лятото. Белинташ и районът около него се оказа окупиран през почивните дни от посетители, видя "Marica.bg". През целия съботен ден хората се забавляваха, спортуваха, като избираха за преход пеша пътеки в района. Дори към 18 часа в събота култовият обект бе пълен с народ.  Огромната скала с мистични вдлъбнатини по нея бе изпълнена от хора, които съзерцаваха от високо красотите наоколо, релаксирайки и зареждайки се енергийно.

Други пък лежаха върху нея, за да попиват от енергията на епохите, трети вървяха  боси по скалата с 360 градусова гледка, зареждайки се с позитивна енергия от мистичното място. Гледката от платото е величествена. Мнозина правеха снимки и селфита от високата скала, други запалиха свещ и се помолиха в новопостроената църква "Светия кръст" в подножието на Белинташ.    Пътеките до светилището бяха препълнени с хора, изкачването ставаше бавно и в колона по един. 

 

Пътуването до Белинташ през уикенда става по обходен маршрут заради ремонт на пътя Асеновград-Кърджали. Движението в събота бе пренасочено през селата Поройна- Леново- Червен. 

Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди от населяващите района племена, като самата му същност и предназначение все още не са напълно изяснени. 

Учените се обединяват около идеята, че тук е съществувало древно светилище на траките, почитащи своя бог Сабазий. Слуховете и спекулациите обаче са в пъти повече – че това е врата към други светове, че е площадка за космически кораби, че дори Ноевият ковчег е бил завързан тук по време на Потопа, защото се виждат дупките, където са били халките за въжетата.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Туризъм

Туризъм

26.09.2021 | 16:24

Сабазий е открието на ДС археолози, а плочката отля КЦМ. Поглед отдолу в насочена проекция открива фараонска глава с брада и халка край него. Още по встрани има вертикална стена със странна сила, пазител. А там с полегналите, две щерни само има, за ритуали, и свързачи с други светове дълбоко трябва да поровят

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?