Следвайте ни

Йордан спаси Богоявленския кръст в Асеновград

viber icon

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поздрави и награди "спасителя" на богоявленския кръст в града. Това е именикът Йордан от Асеновград. "Поздравление за това, че с мъжка сила и с Божията помощ успя да уловиш и да спасиш светия кръст от ледените води на река Чая", каза градоначалникът, отправяйки пожелание за здраве, дълголетие и късмет на именика и на всички жители на общината. По традиция доктор Грудев връчи на Йордан буре с асеновградско вино и парична награда за смелостта. От името на Архиерейското наместничество пък смелчагата получи подарък халат. Богоявленският кръст също остава в дома му.

В ритуала тази година се включиха 35 мъже. Представители на дамите нямаше. Спасителят на кръста Йордан е на 34 г. От 2005 г. скача във водите на Чая на Йордановден и улавя светия символ на християнството осми път. 34-годишният Йордан пожела на целия български народ здраве, щастие и да вярват в Бог. Церемонията в Асеновград продължи с тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование 24490.

На цялата територия на цялата община Асеновград днес празнуват асеновградчани с имената: Йордан – 717 души; Йорданка – 563 души; Богдан – 42 души; Богомил – 8 души; Богомила – 3 души; Данчо – 35 души; Боголюб – няма; Бистра – 79 души; Бончо – 12; Йолина - няма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?